Norge

All flytrafikk innstilt

Askeskyen stopper all flytrafikk i Norge.

  • Kristjan Molstad
  • Ntb

Les også:

Vulkanutbruddet på Island lammer flytrafikken i hele Norge. Fra klokken 10.00 er alle flyplassene stengt.

På det tidspunktet var det kun tre fly i norsk luftrom. Noen Norwegian-fly som var på vei til Norge landet istedet på Stockholms flyplass Arlanda.

— Det er uvisst hvor lenge luftrommet vil være stengt, men det er mulig at det forblir stengt utover fredagen, sier pressesjef i Avinor Sindre Ånonsen til Aftenposten.no.

Kart over de berørte flyplassene

var flashvars = {}; flashvars.mapKey = "ABQIAAAAnUbX3JEmHO5fxs4Cun0APxRlGDoGLoxpR9Gaz420Y3dseg8q7hQ-YJiAerMzlSO0lF7HCy4dbpDqZg"; flashvars.xmlUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/mapxml/showMapXml.html?id=39"; flashvars.skinUrl = "http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/"; flashvars.zoom = 3;var params = {}; params.scale = "noscale"; params.salign = "tl"; params.wmode = "transparent"; var attributes = {}; attributes.name = "apmapfl"; attributes.styleclass = "apmapcl"; swfobject.embedSWF("http://tjenestercache.aftenposten.no/apmaps/flash/ApMapUser.swf", "ApMapsV2", "468", "300", "9.0.0", false, flashvars, params, attributes);

Stanser ambulansefly

Flyforbudet for sivil lufttrafikk påvirker også redningshelikoptere og ambulansefly, og helsemyndighetene utreder nå hvordan man kan styrke akuttberedskapen i distriktene.

Mange kansellerte avganger på Gardermoen torsdag morgen. All flytrafikk i Norge kan bli stanset fra klokken 10.00. Foto: Aas, Erlend

— Nå er alt stengt, og både våre redningshelikoptere og ambulansehelikoptrene står på bakken. Redningstjenesten, Avinor og fylkeslegen skal i formiddag ha et møte for å avklare beredskapssituasjonen framover, sier redningsinspektør Tore Wangsfjord i Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at stans i ambulanseflygninger og eventuell luftforurensning skal få så få konsekvenser som mulig, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Vi har heldigvis ingen aksjoner pågående i øyeblikket, men hverken ambulansefly eller helikoptre kan brukes, sier redningsleder Nils Ole Sunde i Hovedredningssentralen for Sør-Norge til Aftenposten.no.

Helsedirektoratet skal avholde møter med de regionale helseforetakene og fylkesmennene for å vurdere ytterligere tiltak i løpet av dagen. Direktoratet er også i dialog med Forsvaret for å se om det finnes andre løsninger for å få transportert de akutt syke.

Problemer også ellers i Europa

Luftrommet over Finland, det nordvestlige Russland, samt deler av Danmark kan bli stengt torsdag, skriver NTB.

Storbritannia er allerede rammet. Alle flyplassene i Skottland er stengt. British Airway har avlyst alle sine innenriksflyvninger resten av torsdagen. BBC melder også at flytrafikken til og fra de tre London-flyplassene Heathrow, Stansted og Gatwick vil stanse fra klokken 12.00 engelsk tid (13.00).

Askeskyen fra Island er ventet til de nordvestlige delene av Jylland klokken 18.00 torsdag, men dansk utenrikstrafikk er allerede rammet, skriver Jyllands-Posten.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Statsministeren og kronprinsen sitter fast

Stengingen av norsk luftrom får konsekvenser for både Jens Stoltenberg og kronprins Haakon. Ingen av dem kommer seg foreløpig hjem til Norge.

Kronprinsen, som var på vei hjem fra representasjonsoppgaver i Qatar, sitter fast i London. Stoltenberg på sin side sitter fast i New York, der han har møtt norske suksessgründere.

Les også

  1. Varsler full stans i flytrafikken

  2. Luftrommet over hele Storbritannia stenger klokken 12

  3. Statsministeren sitter fast i New York

  4. Fly til Norge omdirigeres til utlandet