Norge

Tjente én million første arbeidsdag

Operas nye sjef Lars Boilesen har fått en fet aksjeopsjonspakke for å ta over etter Jon S. von Tetzchner.

Danske Lars Boilesen ble hentet tilbake til Opera for et års tid siden.
  • Gunhild M. Haugnes

I går ble det kjent at Jon S. von Tetzchner slutter som sjef i Opera Software og går inn i en rolle som frittgående strategisk rådgiver. Von Tetzchner grunnla selskapet sammen med avdøde Geir Ivarsøy for 15 år siden – og har vært sjef siden da. Det er med blandede følelser han nå trer til side.

Med datter på date.

–Opera er jo mitt lille barn. Og det er jo alltid litt vanskelig å overlate barnet til andre, men jeg forsvinner ikke. Det blir som om min datter skal på date, og jeg blir med, sier Tetzchner som er overbevist om at danske Lars Boilesen er den rette for Opera.

Den nye Opera-sjefen får med seg 1,2 millioner nye opsjoner når han nå sendes helt ut på kanten av scenen. Sammen med opsjonene han hadde fra før, betyr det at han tjener 1,8 millioner kroner for hver krone Opera-aksjen stiger.

På sin første dag som sjef tjente dermed Boilesen 900000 kroner på opsjoner, dog høyst urealisert.

Selv den avtroppende sjefen får opsjoner i forbindelse med sjefsbyttet. Én million nyutstedte opsjoner gjorde at også von Tetzchner i går fikk en direkte papirgevinst på en halv million kroner med sin avgang. I tillegg har han fra før 16 millioner aksjer i selskapet.

Planlagt avgang.

Boilesen jobbet i Opera i 2000-2005 og ble hentet inn igjen for et års tid siden. Ifølge von Tetzchner var det med tanke på at han skulle overta sjefsstolen. Gründeren har nemlig i lengre tid planlagt å abdisere. Han avviser at nedturen Opera opplevde i fjor høst, er årsaken til at han går av.

Dansker på topp.

Med Boilesen er de to største IT-selskapene på Oslo Børs styrt av dansker. Atea (tidligere Merkantildata) ledes av Claus Hougesen.