Norge

Asker og Bærum stenger treningssentre og skjenkesteder

Det var kø utenfor Sats på Bekkestua i Bærum kommune tirsdag, samme dag som Oslo kommune stengte treningssentrene i hovedstaden.

Mandag valgte Asker og Bærum å holde treningssentre og barer åpne i strid med rådene fra helseministeren og egen kommuneoverlege. Onsdag stenger de, etter å ha mottatt en «sterk henstilling» fra nasjonale helsemyndigheter.

  • Maria T. Pettrém
    Journalist

– Vi anbefaler å stenge treningssentre og skjenkesteder med umiddelbar virkning, skriver Asker-ordfører Lene Conradi (H) og Bærum-ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i en pressemelding.

Tirsdag ble det innført strenge tiltak i Asker kommune og Bærum kommune. Men i motsetning til andre av Oslos nabokommuner, lot Asker og Bærum treningssentre og alkoholservering holde åpent.

Onsdag kom altså kontrabeskjeden – etter at helseministeren grep personlig inn.

«Hyggelige samtaler»

Slik beskriver Bent Høie selv samtalene med Asker og Bærum overfor Aftenposten:

– Jeg hadde hyggelige samtaler med ordførerne her sent tirsdag kveld. Jeg sa til dem at det er viktig at vi har mest mulig samordnede regler i regionene rundt Oslo. Jeg opplevde at de hadde forståelse for det. Jeg har selv forståelse for at det har vært vanskelig for kommunene å både innføre tiltak raskt og samtidig samordne nabokommunene. Jeg er veldig glad og takknemlig for at Asker og Bærum nå endrer reglene sine.

Ifølge Høie førte ulike regler til at Oslo-folk dro for eksempel til Bærum for å drikke øl eller trene.

– Det er et brudd på intensjonen med tiltakene, nemlig at folk i størst mulig grad må holde seg hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker, sier Høie.

Kø for å slippe inn på treningssentre

Aftenposten kunne melde om lange køer på treningssentrene utenfor Oslo tirsdag.

Treningskjeden Sats avviste derimot at trafikken hadde økt.

– Vi følger trafikken på våre sentre, og har sett på besøksstatistikken. Vi ser ingen kraftig økning nå, hverken i forhold til forrige uke, tidligere i år eller samme tid i fjor, sa kommunikasjonssjef i Sats Malin Selander til Aftenposten tirsdag.

Treningsglade i kø på Bekkestua tirsdag.

Allerede under mandagens pressekonferanse om koronasituasjonen fikk helseminister Bent Høie (H) spørsmål om innbyggerne i Oslo kan reise til Bærum for å trene og drikke øl. Svaret han ga var tydelig:

– Det er ikke greit. Vi jobber nå for at kommunene rundt i størst mulig grad skal ha de samme reglene. Jeg opplever at veldig mange kommuner er innstilt på dette, og jeg forventer at disse reglene blir mest mulig like i løpet av dagen og de nærmeste dagene, sa helseministeren da til NTB.

Men det skulle altså tydeligere melding til før partifellene i Asker og Bærum fulgte oppfordringen.

Både Lillestrøm, Nordre Follo og Drammen valgte i starten av denne uken å kopiere Oslo.

Etter «sterk henstilling»: Hold dere hjemme

Onsdag er det slutt på vektløftingen i Asker og Bærum.

– Vi ser også at åpne treningssentre og serveringssteder med skjenkebevilling fører til at vi ikke klarer å etterleve det aller viktigste nå, nemlig at vi alle skal holde oss mest mulig hjemme, skriver Lisbeth Hammer Krog og Lenen Conradi i sin pressemelding.

Ordførerne legger til at det er for høy mobilitet i samfunnet nå. Snuoperasjonen begrunnes med å ha mottatt en «sterk henstilling» fra nasjonale helsemyndigheter. Oppfordringen fra ordførerne er tydelig:

– Vårt budskap er: Hold deg mest mulig hjemme, og reduser antall nærkontakter.

Les også

  1. Oslo stengte treningssentrene. I nabokommunen er det kø.

  2. Bærum vil ikke kopiere Oslo. Holder treningssentre åpne og tillater skjenking.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Bærum
  4. Asker