Vanskelig E. coli-jakt

Mattilsynet håper nye laboratoriesvar denne uken skal hjelpe dem å løse E. coli-utbruddet.

Ann Kristin Vorkinn hadde sine tyngste dager da datteren Hedda lå syk i 2006. Nå håper hun smittejegerne løser E. coli-gåten.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Les også:

Det har gått fire år, men nyheten om at tre barn har blitt syke på grunn av E. coli-smitte, skremmer Ann Kristin Vorkinn på Lesja. I 2006 var datteren Hedda en av de 18 som ble syke av E. colibakterier i morrpølse. Nyrene sviktet, det oppsto livstruende komplikasjoner, tarmen sprakk og måtte legges ut i flere måneder, og den lille fireåringen fikk smertefulle gallesteiner.

— Det er fryktelig trist at det kommer nye utbrudd. De hadde jo ett i fjor, som de ikke fant kilden til. Jeg håper at de får det til denne gangen, sier Vorkinn.

Hun håper at både helsevesenet og smittejegerne i Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har lært av det store utbruddet i 2006, slik at barna får rask og riktig hjelp med en gang.

— Jeg føler veldig med de foreldrene som nå er på Ullevål sykehus. Det er veldig tøft for dem som står midt oppi dette. Bare jeg ser bilder fra sykehuset, minnes jeg om hvordan det var den gangen. Jeg har aldri vært så redd i mitt liv som jeg var da, sier Vorkinn.

Mus og pinnsvin

Men trolig står smittejegerne overfor en enda mer komplisert oppgave denne gangen. I 2006 visste man at E.colibakterien de hadde med å gjøre fantes i storfe og sau. Nå vet de ikke hvor bakterien kommer fra. To av de tre barna som nå er blitt syke, har fått påvist en sjelden E. coli-bakterie. Mattilsynet håper de får prøvesvar for det tredje barnet denne uken.

Regiondirektør Karina Kaupang i Mattilsynet sier at de tenker bredt og har andre innfallsvinkler til smittejakten enn bare mat. Da 13 barn i fjor ble syke av den samme sjeldne E. colibakterien som nå, undersøkte Mattilsynet mer enn 900 matvareprøver. Nå går tilsynet også grundig inn på dyresporet.

- I 2009 undersøkte vi også avføring til måker, fordi mange av de smittede barna oppholdt seg langs kysten. Men bakterien kan ha reservoar andre steder, som hos gnagere, kanskje mus, sier Kaupang.

I et større salmonellautbrudd på 80-tallet oppdaget man at pinnsvin hadde forurenset blant annet sandkasser hvor barn lekte. Kaupang opplyser at de fleste tidligere utbrudd har skjedd i den kalde årstiden. I fjor undersøkte de også en lang rekke miljøprøver, blant annet fra søledammer.

— Søledammer kan være forurenset av fugl eller gnagere, sier Kaupang.

Viktig å vite

Nå er Hedda blitt åtte år, og er helt frisk. Hun har vært til mange kontroller, men alt tyder på at nyrene fungerer slik de skal. Familien har hatt kontakt med flere av de andre som ble rammet i det samme E. coli-utbruddet, og de vet at ikke alle har vært så heldige som dem.

At mistanken først ble rettet mot kjøttdeig og dårlig kjøkkenhygiene da datteren ble syk, tok familien tungt. Det viste seg at smittekilden var morrpølse, og at svikten lå i slakteriet, ikke hjemme på familiens kjøkkenbenk.

— Jeg håper de finner smittekilden også denne gangen, for det var grusomt ikke å vite hvor bakterien kom fra. Mannen min slet veldig og tenkte at han ikke har gjort rett da han laget middag. Det var godt å få vite at det ikke var årsaken. Dessuten er det viktig å finne kilden for å forhindre nye utbrudd, sier Vorkinn.

Folkehelseinstituttet har ikke fått rapporter om nye smittede i helgen.

Hedda Vorkinn ble livstruende syk etter av E. coli-bakterier i det store utbruddet i 2006. Nå er hun helt frisk.