Norge

Åstedsleder om stedet der Monika (8) ble funnet: - Det var veldig spesielt. Det var underlig

– Vi klarte ikke å lese noe sikkert ut av det. Vi var veldig undrende, sa åstedsleder Reidar Langkjær om åstedet der Monika Sviglinskaja ble funnet død. Han sa politiet stusset over krydderet som lå i leiligheten.

Reidar Langkjær (t.v) er i dag pensjonist, men var åstedsleder i huset der Monika Sviglinskaja ble funnet død. Her vitner han sammen med politiførstebetjent Kjeld Henrik Helland-Hansen i Nordhordland tingrett mandag.
 • Per Lindberg

– Det var usikkert hva man ville oppnå med krydderet. Det var jevnt strødd rundt i kjøkken og stue. Det kom ikke som følge av at en krydderboks var kastet. Det lå heller ikke i gangen der Monika ble funnet, og ødela ikke spor der, sa politibetjent Reidar Langkjær

Han var åstedsleder i huset der Monika Sviglinskaja ble funnet død i Sund 14. november 2011. Sammen med politiførstebetjent Kjeld Henrik Helland-Hansen inntok han vitneboksen i Nordhordland tingrett mandag, der Donatas Lukosevicius står tiltalt for drap på den åtte år gamle jenten.

Donatas Lukosevicius er tiltalt for drap på sin tidligere stedatter Monika.

Det var Langkjær som redegjorde om åstedsundersøkelsene i Nordhordland tingrett.

– Fremsto som innbrudd

– Hva tenkte du om åstedet der det var funnet en død jente, spurte aktor Benedicte Hordnes.

– Vi var veldig usikre. Vi kom til et sted der det var gjort noe som fremsto som innbrudd. Det var foretatt pussige handlinger i form av at krydder var strødd i deler av leiligheten. Det lå en død jente der. Alt tilsa at dette er en sak som kunne ha vært drap. Undersøkelsene vi gjorde var gjort med tanke på at dette kunne være drap, svarte Reidar Langkjær.

Han fortalte at leiligheten der Monika bodde, ikke så ut som et typisk innbruddssted. Det var ingenting som tydet på at en tyv hadde rotet rundt på jakt etter eiendeler. Men skaden i glassdøren og krydderet som var strødd rundt, i tillegg til den døde jenta, avvikte selvsagt.

– Det var veldig spesielt

– Var det et spesielt åsted, spurte Hordnes.

– Det var veldig spesielt. Det var underlig. Vi klarte ikke å lese noe sikkert ut av det. Vi var veldig undrende.

– Hvordan?

– Ofte er det en del situasjonsspor som forteller hva som har foregått. Her var også situasjonsspor. Krydder var strødd jevnt ut over, men det så ikke ut som det var kastet. Krydderet var imidlertid ikke strødd der jenta lå, slik at det ikke ødela spor der. Vi hadde skaden i inngangsdøren.

Her kan du lese rettskommentator Inge D. Hansens kommentar fra rettens første dag:

Monika-saken: "De tause vitnene blir avgjørende"

Hadde flere teorier

Langkjær sa at de arbeidet ut fra flere teorier: Monika kunne ha blitt drept, hun kunne ha tatt sitt eget liv. Hennes mor kunne ha kommet hjem og funnet henne død og forårsaket skader for å få det se ut som et innbruddssted.

Kristina Sviglinskaja i rettssalen sammen med sin mor. Monika var hennes eneste barn.

Krimteknikerne undersøkte åstedet i flere dager, på jakt etter spor som kunne forklare Monikas død. De søkte etter fingeravtrykk, DNA og fotspor på gulvet. Hele leiligheten ble ikke undersøkt.

Les hva politidirektøren sier om etterforskningen av Monika-saken:

Rettssaken får ekstra stor oppmerksomhet av politiet

Diskuterte saken mye

Han sa videre at han følte seg bekvem med at saken ble henlagt, all den tid det ikke var spor som tydet på at det hadde skjedd en kriminell handling.

– Jeg fikk forholdsvis tidlig inntrykk av at Donatas var sjekket ut av saken og ikke kunne ha vært der, uten at jeg kan tidfeste når jeg fikk dette inntrykket, sa Langkjær.

Han sa videre at han og kollegene på krimteknisk i Bergen diskuerte saken mye, uten at de fant ut hva som kunne ha skjedd.

Aktor maser og maser om detaljer. Det er fornuftig.Monikas mor fikk 7 anrop fra sin datters telefon før drapetMonika-saken: Ekspertene utelukket ikke selvmordTiltalte om Monika: - Hun var som en engel

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6