Nå får fullvaksinerte besteforeldre klemme barnebarna

Regjeringen letter på reglene hjemme for fullvaksinerte. Det gjør at besteforeldre igjen kan få klemme barnebarna.

Helseminister Bent Høie, flankert av justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

Regjeringen åpner onsdag for flere lettelser i det private rom for fullvaksinerte. Disse kan nå:

  • Ha nær sosial kontakt (under 1 meter) i private hjem og i bilen med andre vaksinerte, selv om disse er i risikogruppene.
  • Ha nær sosial kontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppene.
  • Fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til uvaksinerte i risikogruppen som de ikke bor med.

Det åpner for at fullvaksinerte besteforeldre igjen kan få gi barnebarna en klem, fastslo helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

– Vi sier at man kan gi barnebarna en klem én uke etter andre dose, presiserte avdelingsdirektør i FHI, Line Vold.

Over 1,5 millioner har nå fått første dose med koronavaksine. Godt over 300.000 har fått andre dose og er dermed fullvaksinert.

Ingen lettelser ute

Siden de vaksinerte fremdeles kan bli smittet og smitte andre, blir det fremdeles ingen lettelser i det offentlig rom for denne gruppen.

De vaksinerte må derfor fortsatt gå i karantene dersom de har vært nærkontakt med en smittet eller vært i utlandet på en unødvendig utenlandsreise.

De må også fremdeles følge råd og regler om avstand, antall, hygiene og bruk av munnbind ute i det offentlige rom og på offentlig transport. De fullvaksinerte får heller ikke ha flere gjester hjemme enn den nasjonale anbefalingen på fem.

– Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte i risikogruppen i nærheten, påpekte Høie.

– Hvis noen oppfører seg annerledes ute i det offentlig rom, som å gå tett innpå, så vet man ikke om det er fordi de er fullvaksinert eller ikke. Det kan også skape trengselssituasjoner for dem som ikke er vaksinert, utdyper Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, til Aftenposten.

Samtidig er risikoen så liten at de mener det er trygt å åpne for «besteforeldre-klemming», sier Vold.

– Vi styrer ikke mot et samfunn som skal ha null risiko ved helse. Det tror jeg ikke er et samfunn som noen av oss hadde tålt å leve i, la helseministeren til.

Vaksinesertifikat rett rundt hjørnet

Regjeringen jobber også med den første versjonen av det norske vaksinesertifikatet, som er varslet å skulle komme i starten av mai. Den endelige versjonen kommer i slutten av juni og er samkjørt med EUs vaksinepass.

Vaksinepass er innført eller under utredning i flere land. Danmark innførte sitt koronapass 6. april, og det gjelder nå ved blant annet innendørsservering på restauranter og hos frisører. Passet skal etter planen også gi tilgang til en del kulturtilbud og sportsarrangementer fra neste uke.

I Norge har regjeringen ennå ikke konkludert om hvordan sertifikatet skal kunne brukes.

Koronasertifikatet er ment å fungere som et bevis på at man enten har fått koronavaksine, oppnådd immunitet ved gjennomgått sykdom eller at man nylig har testet negativt for covid-19.

– Koronasertifikatet kan føre til at det blir enkelte lettelser i det offentlige rom for dem som har dette i orden, sier Høie.

Han sier regjeringen jobber med et nasjonalt rammeverk, men at kommunene innenfor dette kan gjøre sine egne vurderinger av hvordan de vil ta det i bruk.

Frykter klasseskille

Line Vold sier det er krevende vurderinger som må gjøres. FHI og Helsedirektoratet har tidligere advart om konsekvensene av et «klasseskille» mellom vaksinerte og uvaksinerte. Det kan føre til at færre vil følge reglene og bli med på dugnaden. Det kan også gjøre at vaksinering ikke lenger oppleves som frivillige.

– Vi har jo frivillige vaksinering i Norge. Hvis det blir veldig mange ting som er forbeholdt de som er vaksinerte, så kan det gjøre noe med presset på å bli vaksinert, sier Vold.

Siden sertifikatet også åpner for dem med en fersk test, kan det også blir et stort press på testsystemet, sier Vold.

Det er også uenighet blant politikere og partier i synet på vaksinepass. Flere politikere i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er blant dem som frykter et urettferdig klasseskille mellom de vaksinerte og ikke-vaksinerte. Oslo Høyre har tatt til orde for at vaksinepass bør bli en viktig del av gjenåpningen av hovedstaden.

I Norge har reaksjonene til et vaksinesertifikat vært stort sett vært positive. En fersk spørreundersøkelse fra Norsk koronamonitor viste at seks av ti nordmenn stiller seg positive, skriver NRK.

Nye innreiserestriksjoner

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) varslet samtidig at det kan komme nye innreiserestriksjoner på kort varsel fremover. Regjeringen endrer også testreglene.

De nye reglene gjelder alle som har vært utenfor EØS- og Schengen-området ti siste døgn og har positiv hurtigtest ved ankomst. De må også ta en PCR-test på grensen.

– Man kan altså ikke gjøre det i løpet av neste 24 timer. Man må gjøre det på grensen, sa Mæland under pressekonferansen.

Hun sa at det også er sånn at alle personer som kommer til landet, og som kan holde seg hjemme i karantenetiden, blir pålagt en ny koronatest etter sju dager.

Mæland varslet at smittesituasjonen globalt tilsier at det raskt kan komme nye innreiserestriksjoner.

– Derfor må vi for eksempel regne med at enda flere vil måtte på karantenehotell, sa Mæland.

På bakgrunn av den alvorlige smittesituasjonen i India, med et nytt mutert virus, har regjeringen også skjerpet innreisetiltak for reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan.

Alle reisende fra disse landene må på karantenehotell med noen få unntak.