Norge

DVD-Jon blant de mektigste på nettet

Jon Lech Johansen er den 18. viktigste personen på Internett.

 • Anders Hagen

Det er PC World som kårer de 50 viktigste personene på nettet. Du kan lese hele listen her.

Norske Jon Lech Johansen havner på 18. plass i kåringen. Han blir omtalt som "hackeren som brøt kopisperren på DVD-filmer." Kåringen fremhver også at han brøt Apples iTunes-DRM flere ganger. Selv om noen andre brøt kopibeskyttelsen på HD-DVD-formatene er Johansen fremdeles "opprøreren (renegade) som store medieselskaper frykter mest".

Bak seg på listen har DVD-Jon kjente navn som sjefene i Yahoo; Ray Ozzie, sjefprogramvarearkitekt i Microsoft; toppdirektør Jeff Bezos i Amazon.com, Googles internettevangelist Vinton Cerf og World Wide Web-oppfinneren Tim Berners Lee.

Kåringen

PC World skriver at de har vurdert hundrevis av navn for å sette sammen listen av de 50 viktigste VIP-ene på nettet. Nettstedet skriver at de har valgt blant entreprenører, bloggere, sjefer og genier som alle er med på å forme måten vi bruker nettet på.

Listen

Helt på topp i kåringen kommer Eric Schmidt, Larry Page og Sergey Brin , grunnleggerne av Google. De tre er tilsammen verdt 198 milliarder kroner. PC World mener Googles oppkjøp av YouTube er nok et steg mot Googles totale dominans av nettet.

På andreplass kommer Apple-sjefen Steve jobs, som er høyt oppe på listen av flere grunner. Han har popularisert lovlig nedlasting av musikk, TV og film, han oppfordret til å selge musikk uten kopibeskyttelse, og han har iPhone på gang, en telefon som kanskje kan få eierne til å surfe på nettet med mobilen.

Tredjeplassen innehas av Bram Cohen , oppfinneren av BitTorrent. Cohen er matte— og programmeringsgeniet som laget BitTorrent, teknologen som i dag flytter mer enn en tredjedel av all internettrafikken. BitTorrent har lenge vært de ulovlige fildelernes verktøy, nå er det i ferd med å bli stuerent, med lovlige nedlastinger.

På fjerdeplass finner man MIke Morhaine , sjefen for spillutvikleren Blizzard Entertainment. Blizzard står bak World og Warcraft, onlinespillet med åtte millioner spillere og en årlig inntekt på 9 milliarder kroner.

Femteplass innehas av Jimmy Wales , grunnleggeren av internettoppslagsverket Wikipedia.

Resten av listen

31-40

 1. John Doerr: Investor og Silicon Valleys største pengeCowboy gjennom 27 år.
 1. Peter Levinson: President for Fox Interactive Media, som eier MySpace og Foxnews.com, blant mange andre nettsteder.
 1. Chad Hurley and Steve Chen: Grunnleggere av videonettstedet YouTube.
 1. Brad Templeton: Styreformann i Electronic Frontier Foundation, internettets forkjempere for ytringsprihet og mot overvåkning.
 1. Shana Fisher: Visepresident for strategi, InertActiveCorp. Dette selskapet eier Ask.com, CitySearch, Expedia, match.com, Ticketmaster og mange andre nettjenester.
 1. Matt Mullenweg: Utvikleren av bloggprogramvaren Wordpress.
 1. Jon Lech Johansen, alias DVD-Jon
 1. Jack Ma: Grunnleggeren av business-to-business e-markedsplassen Alibaba.com som gjør det enkelt å drive forretninger i Kina uten flybillett.
 1. Ray Ozzie: Sjefsarkitekten for Microsofts programvareutvikling.
 1. Jeff Bezos: Sjefen for Amazon.com
 1. John Battelle: Formann i Federated Media Publishing. Grunnlegger av bladet Wired og styreformann i selskapet som eier nettsteder som BopingBoing, Ars technica og techCrunch.
 1. Meg Whitman: Direktør for nettauksjonen eBay.
 1. Michael Arrington: Mektig teknologiblogger, kjent fra TechCrunch.
 1. Kevin Rose: Grunnlegger av Digg.com
 1. John Hinderaker, Scott Johnson og Paul Mirengoff: Forfattere på den politiske bloggene PowerLine.
 1. Tim O'Reilly: Grunnlegger og sjef for o'Reilly Media, leder an i utviklingen av Web 2.0.
 1. Gabe Rivera: Blogger på Techmeme.
 1. Mike Schroepfer: tekniske visepresident, Mozilla. Jobber for å gjøre Firefox til den beste browserne, basert på åpen kildekode.