Siktes for grov uaktsomhet etter grunnstøtingen

Kapteinen på det havarerte skipet Full City er siktet etter grunnstøtingen natt til fredag.

  • Jostein Ihlebæk
  • Camilla Ryste

På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyste politiet i Telemark at kapteinen på det havarerte skipet Full City er siktet etter paragraf 37 i Skipssikkerhetsloven.

— Grov uaktsomhet

Kapteinen er siktet for grov uaktsomhet, for manglende rapportering og for ikke å ha meldt fra om fare for sikkerhet og mannsskap. Forholdene har en strafferamme inntil to års fengsel.

Det var natt til fredag at det Panama-registrerte lasteskipet Full City havarerte utenfor Langesund i Telemark.

«Full City» lå for anker, men kapteinen har forklart at ankeret løsnet fra bunnen under stormen, og at skipet dermed kom i drift. Den kinesiske kapteinen har også forklart at han ikke var på broen da ulykken skjedde.

Kystverket har fått utarbeidet et kart (se over) som viser hvordan "Full City" driver fra ankerplass til det går på grunn ved Såsteinen. Beregninger viser at skipet begynte å drive fra ankerplassen kl. 23:50. Fartøyet var i drift i nordlig retning i en drøy halvtime før det gikk på grunn ved Såsteinen kl. 00:23.

Store ødeleggelser

Skipet inneholdt rundt 1120 tonn olje, og selv om man er usikker på hvor mye olje som har lekket ut har hendelsen allerede blitt beskrevet som en miljøkatastrofe.

Det er flere vernede områder, samt sjøfuglreservat, i og rundt Langesund, og en mengde fugler har blitt tilsølt av olje. Mange områder av kysten, helt sør til Grimstad, er tilsølt med olje.

Skade på brygger og båter

Forsikringsselskapet til havaristen har etablert et kontaktpunkt for innrapportering av skader på privat eiendom i forbindelse med oljeforurensingen, opplyser Kystverket.

Skader på privat eiendom, såkalt tredjepartsskade som brygger, tauverk, båt m.v. skal innrapporteres og registreres til Tirco Wesmans AS på følgende telefonnummer eller e-post:

  • Tlf: 40 00 43 88
  • Mobil: 93 48 90 25
  • E-post: office@tirco-wesmans.no