Norge

Ofte beboernes skyld

Brannvesenet har i mange tilfeller opplevd at kultur- og språkbarrierer har skapt farlige situasjoner i forhold til branner.

Mange beboere i bygårder blokkerer sine egne rømningsveier ved å lagre brannfarlige gjenstander i trapperommet.
 • Svend Ole Kvilesjø

Har du tips om denne saken? Send en e-post til Aftenpostens reporter; eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

— Ja, det er helt klart at manglende boevne er en utfordring, både for oss i brannvesenet og for gårdeiere. Derfor er riktig og god informasjon viktig, men det er vanskelig å nå alle. Hver gårdeier får en digital informasjonspakke av oss, på mange forskjellige språk, som han plikter å bringe videre til sine beboere.

- Om du skal leie eller kjøpe leilighet, er det det ditt liv det gjelder. Det bør være like naturlig å stille spørsmål om brannsikkerheten, som å spørre hvordan tilstanden er på badet, sier Tangedal.

Påsatt brann i trappeoppgang — seks omkom

Natt til lørdag 13. desember 2008 omkom fire menn og to kvinner i det som er den verste dødsbrannen i Oslo siden krigen. 51 personer oppholdt seg i den såkalte 1890-bygården i Urtegata 31 på Grønland. Midt på natten begynte det å brenne i trappeoppgangen. Brannen spredte seg svært raskt oppover i etasjene.

Politiet mener brannen var påsatt.

Mange av de døde ble funnet i trappen i den over 100 år gamle bygården. Da de prøvde å rømme fra leiligheten, kom de seg aldri ut av den livsfarlige røyken.

Røykdykkere måtte bruke stigebiler for å redde mange av beboerne ut fra vinduer og ned fra taket.

Åpne dører, fulle oppganger

Brannvesenet oppdager ofte på sine tilsyn at inngangsdører til portrom og trappeoppganger står åpne, eller er dårlig sikret. Dermed er det fritt frem for ildspåsettelse for personer som ikke har noe i bygården å gjøre.

Under ett av sine mange kontrollbesøk, oppdaget Tangedal en rusmisbruker som sov på treloftet i en gammel bygård, omgitt av stearinlys.

— Det er ekstra ille i de gamle bygårdene, der det er trevegger som skiller mellom kjeller og trapperom. Mange av disse bygningene har heller ikke fungerende branncelleinndeling mellom etasjer, leiligheter, loft kjeller og trapperom. Derfor har vi mye fokus på disse bygårdene.

Denne motorsykkelen ble påtent inne i portrommet til en bygård i Oslo. - Hold alle inngangsdører låst til enhvert tid, oppfordrer branninspektør Jo Tangedal.

Tangedal påpeker at oppfølgingen av gårdeiere og sviktende brannsikring — etter det første tilsynet - er svært viktig.

Brannvesenets tilsynspersoner, som aldri kommer uanmeldt, fokuserer på følgende hovedpunkter:

 • Om bygningen er tilstrekkelig oppgradert.
 • Om rømningsveien er tilstrekkelig sikret mot brann
 • Tilstanden på bygningsdeler i øvrige deler av bygget, som skal fungere som brannskille og hindre spredning av røyk og flammer.
 • Sikring mot ildspåsettelse, ved å ha dører til oppganger og portrom låst.

I tillegg informerer brannvesenets tilsynspersoner gårdeieren både munting og skriftlig om generell brannsikkerhet og hvilke krav som må følge ifølge lovverket. Gårdeier har i sin tur plikt til å informere gårdens beboere om sikkerhetsforskriftene.

Slik oppgraderes 1890-leilighetene

— For å ta kortversjonen; Automatiske dørlukkere (dørpumper) som sørger for at dører mot trapperom lukkes automatisk. Avlåst portrom så ingen uvedkommende kommer inn i bygningen er første punkt. Og etter min mening bør de fleste gamle bygårder installere et slukkeanlegg, et sprinkleranlegg som løses ut og dusjer bare det rommet som brenner, med vann. Slike sprinkleranlegg har allerede reddet liv i Oslo, sier Tangedal.

Han viser oss et bilde av et soverom, med noen små brannskader på en sofa - og sotskader oppover en vegg.

- Mannen som sovnet med røyken i hånden fikk seg en solid dusj, men han overlevde. Da har vi lykkes i vårt arbeid, sier Tangedal.

Denne brannen i en mer enn 100 år gammel bygård i Oslo, var påtent. Trapperommet ble raskt overtent og beboerene hadde ingen rømningsvei. (FOTO: BRANN- OG REDNINGSETATEN)
 1. Les også

  195 av 200 bygårder med feil på brannsikkerheten

 2. Les også

  - Barnevogner er brannfeller