Norge

Etterforskes for hvitvasking - malte Aftenpostens lokaler

Selskapet Bon Bygg, som er under etterforskning for hvitvasking av 25 millioner kroner, malte tre etasjer i Aftenpostens leide lokaler i 2013.

Bon Bygg, som etterforskes for hvitvasking av 25 millioner kroner, malte 2. 3. og 4.etasje i Aftenpostens lokaler i 2013. Bygget er eid av KLP, og byggherre for oppussingen var Schibsted Eiendom. Foto: Morten Uglum

 • Einar Haakaas

Politiet mener underleverandøren brukt i lokalene er et tomt selskap og skalkeskjul for svart arbeid. Alliero fikk kontrakten på oppdrag fra Schibsted Eiendom da Aftenpostens lokaler i Akersgata 55 ble pusset opp, og det var Alliero som hyret inn enkeltmannsforetaket Bon Bygg.

Opplysningene om arbeidet i Akersgata 55 kom frem under en rettssak som pågår i Oslo tingrett. Der står selskapet Alliero AS og en av deres prosjektledere tiltalt for uaktsomt heleri etter å ha betalt ut 1,9 millioner kroner til selskapet Bon Bygg.

Erkjenner ikke straffskyld

Saken har endt i retten fordi prosjektlederen ikke godtok en påtaleunnlatelse, og selskapet nektet å godta bot og inndragning. Hverken selskapet eller prosjektlederen erkjenner straffskyld, og hevder de har vært i god tro.

Alliero mener de har gjort alle nødvendige undersøkelser om Bon Bygg, og ansett det som en seriøs leverandør. I retten dreier mye seg om Alliero burde skjønt at de betalte ut penger til et useriøst selskap.

Visste ikke om Bon Bygg 1

Akersgata 55 er eid av Kommunal Landspensjonskasse. Oppussingen ble foretatt på oppdrag fra Schibsted Eiendom, som igjen hyret inn Realkapital Utvikling (RKU) som rådgiver og prosjektleder. Kommunikasjonsdirektør Anders Rikter i Schibsted ASA sier at de hyret inn Alliero etter råd fra RKU.

— Vi visste ikke at Bon Bygg var brukt som underleverandør før Aftenposten kontaktet oss. Alliero sier til oss i ettertid at Bon Bygg på det tidspunkt hadde alle papirer i orden, og at de har sjekket det som var mulig å sjekke. Veldig beklagelig og leit at et selskap mistenkt for kriminalitet har vært brukt i våre lokaler; sier Rikter.

Visste ikke om Bon Bygg 2

Administrerende direktør Terje Sorteberg i prosjektselskapet Realkapital Utvikling opplyser at heller ikke de var orientert om at Bon Bygg var underleverandør. Han sier at Alliero skulle bruke egne ansatte.

— Jeg har bedt om en forklaring fra Alliero. Vi var ukjent med dette, og har i ettertid fått en beklagelse fra Alliero, sier Sorteberg.

Han mener de har fulgt prosedyrene for å sikre seg mot useriøse firmaer på dette byggeprosjektet.

Sjekket Bon Bygg før de kom inn

Bjørn Erik Reinseth, styreleder i Alliero Holding AS, fastholder at de sjekket skatteattester og andre forhold før Bon Bygg ble engasjert som underleverandør i Akersgata og noen andre prosjekter Alliero hadde i 2013.

— I Akersgata 55 ble ikke Bon Bygg meldt inn som underentrepenør, uten at jeg vet hva som er forespurt av informasjon, men byggherre har hele tiden hatt tilgang på mannskapslister, sier Bjørn Erik Reinseth.

 1. Les også

  Underbetaler sine ansatte, har likevel offentlige oppdrag

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT
  Publisert:

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. NORGE
  Publisert:

  Ti personer pågrepet i storaksjon mot avisbud-nettverk

 3. NORGE
  Publisert:

  Leier ut til pokerklubber – nå risikerer de å bli straffet for medvirkning

 4. VERDEN
  Publisert:

  Ukrainsk politi fant ulovlig Bitcoin-farm ved statlig institutt

 5. OSLO
  Publisert:

  Familien kjøpte hus, syv år senere fikk de den urovekkende beskjeden om storutbyggingen i nabolaget

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Marianne skulle bygge om huset. Bak selskapet hun hyret inn, var en av landets største konkursgjengangere.