Brannvesenet har kontroll på skogbrannen i Froland

Brannmannskaper kjemper mot skogbrannen ved Froland i Aust-Agder, som trolig brøt ut av lynnedslag. Tordenvær kan forverre skogbrannfaren flere steder i landet.

Brannvesenet meldte om skogbrannen på Liansheia i Froland ved 15-tiden tirsdag. Brannen er under utvikling.

Vakthavende brannsjef Hans H. Bakke sa til Aftenposten ved 19-tiden tirsdag at skogbrannhelikopteret var i gang med slukkingen.

– Vi estimerer at rundt 90 mål har brent og delvis brenner ennå. Vi har helikopter på stedet som holder på å droppe vann, og 22 mann er på stedet. Vi har fått vann til området, og foreløpig ser det ganske bra ut.

Kl. 21.10 melder NTB at brannvesenet har fått kontroll på brannen.

– Nå virker det som om vinden har løyet litt, og det er for øyeblikket ikke fare for spredning til bebyggelse, sier Bakke.

Bakke sier skogbrannen kan ha begynt med et lynnedslag. Det var stor tordenaktivitet i Froland mandag.

Ny brann i Risør

I det brannvesenet fikk kontroll på Froland-brannen, brøt det ut en brann i et deponi i Risør i samme fylke. Røyken er så kraftig at den kan ses helt til Risør sentrum.

– Vi er redd for skogen bak dynga. Det brenner tett opp mot skogen, sier utrykningsleder Hans Jørgen Næss.

30.000 mål brant

Tirsdagens skogbrann er ikke langt unna et område i Froland der det brant 30.000 mål i 2008.

– Det er tørt og ikke særlig grønt og friskt der det brant i 2008. Om denne skogbrannen når dit, er det fare for at brannen eskalerer voldsomt, sier vaktleder Terje Rømyr til NTB.

Bakke sa til Aftenposten ved 19-tiden at brannvesenet var «veldig bekymret» for spredning dit:

– Dette er en situasjon vi har fryktet. Jeg kan se området der det brant for ti år siden fra der jeg står nå.

Rester av trær etter skogbrannen som herjet i Froland i 2008. 30.000 mål skog ble ødelagt i brannen.

Tordenvær skaper brannfare

Norge er inne i sin verste i sommertørke på 71 år. Vedvarende høye temperaturer og så å si ingen nedbør har gitt økt skogbrannfare i sommer. Varslet tordenvær forverrer faren så mye at Meteorologisk institutt nå utsteder flere farevarsler, melder NTB.

– Indre strøk i Trøndelag sør for Trondheimsfjorden, indre strøk på Vestlandet sør for Stad, Hedmark og Oppland kan vente seg lynnedslag vekselvis tirsdag og onsdag, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes til NTB.

Tre skogbranner brøt ut i Østfold mandag, i tillegg var det flere mindre branner i skog og terreng i Agder. Alle brannene ble trolig forårsaket av lynnedslag.

Brannfaren i Agder er så høy at brannsjefene i Agder-fylkene har inndratt alle dispensasjoner som er gitt i forbindelse med skogsdrift.

Brannvesenet i beredskap

Innlandet Alarmsentral, som opererer i to av fylkene som nå har fått farevarsel, sier de er i beredskap.

– Det er dessverre ganske forventet værutsikt at det kommer tordenvær rett etter varme perioder, sier avdelingsleder Trond Brenden i Innlandet alarmsentral til NTB.

Avdelingslederen sier han har registrert en del skogbranner i Hedmark og Oppland i år, men poengterer at den økningen også skjer på landsbasis.

– Vi har sju flyklubber som bistår med skogbrannovervåking fordelt på store områder. Det er et fly i lufta akkurat nå. I tillegg er folk flinke til å si fra, så vi får slukket branner tidlig. Vi har derfor ikke hatt store skogbranner her, kun små, sier han.