Norge

Unge Høyre sier ja til cannabis og aktiv dødshjelp, men vil ikke verne Lofoten

Ja til legalisering av lettere narkotika, aktiv dødshjelp og alternativ surrogati. Det vedtok Unge Høyre på sitt landsmøte lørdag. Søndag sa ungdomspartiet nei til vern av Lofoten.

Unge Høyres landsmøte sier ja til aktiv dødshjelp og altruistisk surrogati. Her tar et fullpakket landsmøte på Gardermoen imot statsminister Erna Solberg.
  • og NTB

Unge Høyre har vært splittet i synet på legalisering av narkotika. Lørdag stemte landsmøtet med knapp margin – kun to stemmer – ned et forslag om å legalisere, men strengt regulere, all narkotika.

Derimot ble en mellomløsning om å legalisere lettere narkotiske stoffer som cannabis, dog under streng regulering, vedtatt.

– Det vil ikke påvirke Høyres politikk, sier Erna Solberg til NTB.

– Enhver legalisering fører til at flere vil havne utenfor, tror statsministeren. Hun frykter at en slik politikk vil føre til at flere blir rusavhengige.

– Det betyr at vi ofrer noen for å forhindre kriminalitet i samfunnet, sier Solberg.

Den siste tiden har stadig flere tatt til orde for legalisering. Miljøpartiet De Grønne (MDG) ønsker å utrede muligheten for statlig regulert omsetning av narkotika, mens Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) har tatt til orde for regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.

Knapt flertall mot oljevern i LoVeSe

Med knapp margin har landsmøtet til Unge Høyre stemt ned et forslag om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

Forslaget ble nedstemt søndag med bare elleve stemmers margin, skriver NRK.

Overfor NTB advarte statsminister Erna Solberg (H) fredag ungdomspartiet mot å vedta forslaget.

I 2010 vedtok Unge Høyre å gå inn for vern av LoVeSe, men inntok motsatt standpunkt i 2012.

Med knapp margin har landsmøtet til Unge Høyre stemt ned et forslag om å verne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

Miljøorganisasjonene er skuffet

– Vi hadde selvsagt håpet at voteringen i dag skulle gi oss en stor seier i kampen for et fortsatt oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi er skuffet over at det akkurat ikke gikk denne gangen, men kanskje neste gang, sier Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Forslaget ble nedstemt søndag med bare elleve stemmers margin. 136 stemte for og 147 mot.

Også Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er skuffet, men er likevel glade for at nesten halve landsmøtet gikk inn for å verne LoVeSe.

– Det utrolig gledelig å se at en stor bevegelse innad i Unge Høyre kjemper for å ta vare på våre aller mest sårbare havområder. Og den kampen fortsetter, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Overfor NTB advarte statsminister Erna Solberg (H) fredag ungdomspartiet mot å vedta forslaget.

I 2010 vedtok Unge Høyre å gå inn for vern av LoVeSe, men inntok motsatt standpunkt i 2012.

Aktiv dødsdhjelp i særskilte tilfeller

Unge Høyre har også vedtatt å gå inn for aktiv dødshjelp i særskilte tilfeller. Vedtaket ble fattet med 154 mot 124 stemmer.

På landsmøtet sa også et flertall ja til såkalt altruistisk surrogati.

Lørdag skal Unge Høyre også bestemme seg for om de vil gå inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les mer om

  1. Cannabis
  2. Aktiv dødshjelp
  3. Unge Høyre
  4. Narkotika
  5. Legalisering
  6. Høyre (H)