Norge

Fare for streik i flytrafikken fra fredag

LO, YS og Spekter setter seg torsdag ned hos Riksmekleren i et siste forsøk på å komme i havn med årets lønnsoppgjør. Fra fredag klokken 10 kan det bli streik.

Flere lufthavner kan bli lammet av streik fra fredag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
 • Pål A. Solheimsnes
  Journalist

LO Stat har varslet at 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil bli tatt ut i streik hvis det ikke blir oppnådd enighet med Avinor under meglingen. YS Spekter har varslet at 44 medlemmer i Delta Luftfart står klare til å legge ned arbeidet.

Fristen utløper ved midnatt natt til fredag. LO Stat har kunngjort at streiken er et faktum fra klokken 10 fredag dersom meglingen ikke fører frem.

En streik vil ramme flere av Avinors lufthavner. Det gjelder Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik. I Stavanger vil også offshoretrafikken stoppes av en streik.

Ansatte ved Oslo Lufthavn vil ikke bli tatt ut i første omgang.

Flyplasser kan bli stengt

Flyplassene som blir rammet, kommer til å bli stengt, sier Avinor.

– Når vi stenger flyplassene, blir alle flyvninger fra disse stoppet, sier Gurli Høeg Ulverud, kommunikasjonssjef i Avinor.

– På en så stor lufthavn som i Stavanger vil dette også få følgeforsinkelser i hele nettverket fordi for eksempel maskiner som skulle videre, ikke kommer seg dit de skulle.

Ulverud sier at de nå anbefaler passasjerer fra de nevnte flyplassene å forholde seg til informasjonen fra sitt flyselskap og holde seg oppdatert på Avinors nettsider.

– Det er umulig å si noe mer nå, vi venter på avklaring fra megler, sier Ulverud.

Forhandler pensjon

– Samme hva Spekter og ledelsen i Avinor sier, handler denne meglingen om å forsvare retten til å forhandle pensjon, sier forhandlingsleder Lise Olsen for LO Stat og NTL.

Sentralt i uenigheten er om arbeidstagerne fortsatt skal ha forhandlingsrett når det gjelder pensjonsordning. Ifølge LO Stat er de blitt møtt med krav om å frafalle denne retten.

– I meglingen for to år siden ble vi enige om å forhandle frem en ny pensjonsordning, men Avinor står fortsatt på at vi skal gi fra oss forhandlingsretten. Siden ledelsen ikke aksepterer at vi skal ha ei hånd på rattet i forhandlinger, er megling og en eventuell streik eneste mulighet vi har til å sikre ansattes avtalte rettigheter, sier nestleder Fredrik Oftebro i NTL.

 1. Les også

  Over 200 milliarder pensjonskroner seiler sin egen sjø

 2. Les også

  Ny pensjon for 800.000 ansatte i stat og kommune

 3. Les også

  Åtte ting du bør vite om den nye offentlige pensjonsordningen

Les mer om

 1. Streik
 2. Pensjon
 3. Lønnsoppgjør
 4. Avinor

Relevante artikler

 1. NORGE

  Streikefare ved en rekke flyplasser neste uke

 2. NORGE

  Streikefare i luftfarten: Vil gi forsinkelser og kanselleringer på Oslo Lufthavn

 3. NORGE

  Avinor: Flyplass-streik kan få store konsekvenser

 4. NORGE

  Enighet i Avinor-meklingen

 5. NORGE

  Sykehusansatte går ut i streik etter brudd i meglingen

 6. ØKONOMI

  InterCity på Østlandet rammes først ved konduktørstreik