E24: Innovasjon Norge viste stor fleksibilitet i ansettelsen av milliardær-arving
Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth ville ikke uttale seg til pressen på vei inn til styremøte, der hun må orientere om den omstridte ansettelsen av Ferd-arving Katharina Andresen.
Direktør Anita Krohn Traaseth skal fredag orientere styret om ansettelsen av Ferd-arvingen Katharina Andresen i Innovasjon Norge.
Traaseth ville imidlertid ikke kommentere saken eller møte pressen på vei inn, får NTB opplyst. Traaseth vil imidlertid kommentere saken etter at styremøtet er ferdig i 16-tiden fredag.
Styreleder Gunnar Bovim var ordknapp om saken på vei inn til møtet. – Det har vært mye presse om denne saken nå, og det har administrerende direktør sagt hun vil orientere om, så det ser vi frem til, sier Bovim til NTB.
Saken dreier seg om ansettelsen av Norges rikeste kvinne, Ferd-arvingen Katharina G. Andresen (23), i en seksmåneders deltidsstilling i HR-avdelingen i Innovasjon Norge.
Andresen fikk først tilbud om jobb i ti måneder. Men fordi stillingen ikke var lyst ut, ble jobbtilbudet justert ned til et halvt år. Dermed kommer selskapet innenfor en såkalt administrativ ansettelse som ikke trenger å lyses ut.
Andresen ble ansatt etter å ha sendt en henvendelse til Traaseth etter å ha møtt henne på en tilstelning i regi av kronprinsesse Mette Marit i april.
Innovasjon Norge blir ansett som en svært attraktiv arbeidsplass for økonomistudenter, og mange har reagert på at Andresen fikk stillingen uten at den var utlyst.
- Sterk misnøye med toppsjefen i Innovasjon Norge – næringsministeren grep inn og hindret styrebehandling av saken
- Les portrettet med Traaseth: - Det er veldig populært i Norge å si at det er lov å feile, men er det egentlig det?
Stor fleksibilitet
Innovasjon Norge har sagt at Andresen ble ansatt for å dekke et «akutt behov» i HR-avdelingen. Men dokumenter E24 har fått innsyn i, viser at Innovasjon Norge viste stor fleksibilitet i ansettelsen av Andresen.
Andresen henvendte seg først til Traaseth om en mulig praktikantstilling. Traaseth sendte mailen videre til sin HR-direktør Yvonne Fosser, som personlig ville holdes orientert om prosessen rundt henvendelsen.
Andresen henvender seg først om en praktikantstilling, men får beskjed om at praktikantordningen for 2018 er avsluttet. HR-direktøren foreslår at hun kan søke «internship ved siden av studier», men da det blir klart at Andresen har tatt pause fra studiene, er heller ikke det aktuelt.
Til slutt lander Innovasjon Norge på å tilby en deltidskontrakt på ti måneder i HR-avdelingen, der det har oppstått «akutt behov for folk».
I e-posten til Andresen som sendes samme dag hun har fått stillingen, står det ifølge E24 ingen ting om det akutte behovet Andresen skal fylle. I stedet står det blant annet:
«Jeg tenker også at vi i kontrakten øker stillingsprosenten fra 20 % til 40 %, og så er det fleksibilitet til å jobbe noe mer/mindre alt etter hvor mye du ønsker og hvor travelt det er.»
Heller ikke arbeidsoppgavene ser ut til å være veldig klart definerte:
«Jeg kan gjerne tenke meg at du kan starte med å se på IN Traineeprogrammet ila juli for eksempel og kan sette deg inn i dette når du ev. får tid. Dette finner vi ut av etter hvert.»
Ifølge Nettavisen starter Andresen i jobben mandag 2. juli. Andresen har selv ikke kommentert saken, bortsett fra på Twitter, der hun søndag skrev «Ung kvinne som ønsker å gjøre noe positivt med posisjonen sin = blir hengt ut og tråkket på av voksne mennesker. Wow.».
Flere eksperter har overfor E24 fremholdt at det er grunn til å stille spørsmål ved ansettelsesprosessen og en justering av kontraktens lengde for å omgå kravet til utlysning.
I hardt vær
Ansettelsen av Andresen er den siste av en rekke saker der Innovasjon Norge-direktøren har vært i hardt vær.
Tidligere styreleder i Innovasjon Norge, Per Otto Dyb, har beskyldt Anita Krohn Traaseth for å ha dårlig rolleforståelse samt å skape konflikter, splid og konfrontasjoner. Han ønsket i vinter å fjerne henne fra stillingen.
Dyb trakk seg som styreleder da næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) motsatte seg anmodningen.
Aftenposten har tidligere skrevet at Traaseth i 2016 fikk en advarsel fra styret i selskapet. Advarselen inneholdt 13 forbedringspunkter. Styret kritiserte henne mangelfull rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk og for problematiske utspill i offentligheten.