Ekstremværet kommer nå - Østfold, Vestfold, Akershus og Oslo mest utsatt

Østlandet kan få det verste uværet siden storstormen i 1987. Meteorologene advarer om store ødeleggelser spesielt i Østfold, Akershus og Oslo.

Uværet ble ved 11.30-tiden fredag oppjustert til rødt farenivå.

Danskene har gitt ekstremværet navnet «Knud».

«Det er farlig å være utendørs, og det ventes uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, skog og strømnett», heter det i farevarselet.

På yr.no oppfordres folk i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus til å holde seg inne mens uværet pågår.

– Kan gjøre stor skade

Statsmetereolog Bente Wahl sier vindkastene kan gjøre stor skade.

– Løse gjenstander kan blafre gjennom luften. Derfor ber vi folk om å holde seg innendørs.

– Der virker dramatisk å be så mange mennesker holde seg innendørs. Det er ikke en fare for at dere overdriver?

– Vindkastene kan gjøre stor skade, selv om det mange steder helt sikkert vil gå bra. Men faller det et tre over en bil eller mennesker, så kan det gjøre stor skade. Vi varsler potensiell skadefare, sier Wahl.

Verste uvær siden 1987

Det ser ut til at vi kan få det verste uværet siden storstormen i oktober 1987.

Nedbørsmengdene ventes denne gangen til å bli mer moderate enn det som kom i uværet i 1987, men det var vinden og stormflo som førte til de største skadene.

Når stormen kommer inn sørfra er det særlig østsiden av Oslofjorden som ser ut til å få det verste uværet, ifølge Meteorologisk institutt. Det betyr at særlig Østfold er utsatt.

Vindkast på opp mot 35 m/s

– Det blir sterk kuling allerede rundt 12-tiden, og så vil det øke på utover dagen. Liten storm kommer ikke så mange timer etter, og deretter blir det kortvarig full storm, sier vakthavende meteorolog Hanne Skattør ved Metereologisk institutt til nrk.no.

Meterorologene advarer om stor fare for innstilling av flyavganger, kraftig turbulens for båter og annen transport. Broer kan bli stengt, og takstein kan blåse av hus og bygninger.

Det varsles opp mot ti meter høye bølger i Skagerrak. Langs kysten her vil spesielt småbåter, trampoliner og utemøbler være utsatt.

Agder treffes først, med en ventet topp mellom klokken 17 og 19 fredag.

På Østlandet vil vinden ta seg opp fra klokken 19, men de kraftigste vindene er ventet fra klokken 20 til 22 fredag kveld.

Den sterke vinden sendte et tak fra et naust inn i vinduet på en bolig på Hanøytangen utenfor Bergen.

Vanskelig retning

Både i Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Telemark, på Sørlandet og i Rogaland blir det voldsom vind fredag ettermiddag.

I sørøst og sør kan vindkastene komme opp i 35 til 45 sekundmeter.
Danskene har gitt stormen navnet #Knud.

På Haukelifjell hadde snøen lagt seg ved 12-tiden fredag. Statens vegvesen advarer mot å kjøre på sommerdekk.

Superspeed-båtene og «Bergensfjord» innstiller kveldsavgangene

Stena Line melder at de seiler som vanlig, og at ingen av avgangene blir innstilt.

Colorline kansellerer seilingen med M/F «Superspeed II» fra Larvik klokken 17.30 fredag, samt returen fra Hirtshals klokken 22.15.

M/F «Superspeed I» seiler ikke fra Kristiansand klokken 16.30. Heller ikke returen fra Hirtshals kl. 20.45 blir det noe av.

Fjordline melder at M/F «Bergensfjord» kansellerer fra Langesund klokken 14 fredag, og de videre seilingene til og fra Stavanger/ Bergen lørdag.

Bastø-Fosen antar trafikken på Norges travleste fergesamband, Horten-Moss, vil gå som normalt.

Nesoddfergen bør gå bra

For Norled bør ikke vinden skape problemer i Oslofjorden fredag ettermiddag.

De trafikkerer sambandet mellom Aker brygge/Lysaker og Nesodden:

– Hurtigbåten fra Lysaker har siste avgang klokken 17.30. For de større fergene bør ikke vinden skape problemer så lenge vi får lagt til kai, sier distriktssjef Alf Jørgen Fedog i Norled Oslo.

Colorline kansellerer kveldsavgangene fra Kristiansand og Larvik til Hirtshals.

Stor fare for skader

Både politiet og brannvesenet ber folk om å ta nødvendige forholdsregler.

– Vi ber folk innstendig om å sikre båter, trampoliner og løse gjenstander, er beskjeden fra brannvesenet i Agder.

– Hent barna tidlig!

I Kristiansand sendte byens skoler og barnehager torsdag med en melding til alle foreldre som bor på utsatte steder der de blir bedt om å hente barna før klokken 15–16 fredag. Det samme gjorde Frogner bydel i Oslo.

Her blir siste rest av busker fjernet i Bjørndalsbakken, og trafikken kan komme forbi i den kraftige vinden.

På Østlandet kan det lokalt bli kraftige vindkast på mellom 30 og 40 meter pr. sekund, og her vil det roe seg først utpå lørdagsformiddagen. I Oppland og Hedmark er det varslet vindkast på opp mot 25 sekundmeter frem til kvelden lørdag.

Sterkest vind i kystnære strøk og i fjellet.

Det ble også målt voldsomme vindkast under stormens herjinger på Vestlandet onsdag kveld. Da ble det kraftigste vindkastet registrert til hele 45,6 meter pr. sekund på Kvamsfjellet i Jølster, melder NTB..

Også i Oslo blåste det kraftig onsdag kveld. Politi og brannvesenet rykket ut etter at et stillas holdt på falle ned ved en blokk på Brattlikollen.

Hafslund øker beredskapen

Trær som var falt ned over kraftlinjer, tak som blåste av gårde og stillaser som falt var blant konsekvensene av den kraftige vinden over Vestlandet onsdag kveld og natt til torsdag.

På Bergen lufthavn ble folk regelrett blåst over ende da de kom ut av ankomsthallen onsdag kveld. Likevel fikk politiet ikke meldinger om personskader.

I forkant av fredagens uvær har Hafslund Nett, som har over 700.000 kunder i Oslo, Akershus og Østfold, økt beredskapen på driftssentralen og økt styrken på utemannskapene.