Wara vil ikke si om politiet har jobbet godt nok mot Holmlia-gjeng

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier situasjonen på Holmlia i Oslo er uakseptabel. Han vil likevel ikke svare på om politiet gjør en god nok jobb.

Justisminister Tor Mikkel Wara, her i forbindelse med sitt første besøk hos Oslo-politiet i april.

I over ti år har ungdomsgjengen Young Bloods fått herje og spre frykt på Holmlia, uten at politiet har greid å stoppe den, skrev VG i en stor reportasje nylig.

I et intervju med samme avis i helgen sier Wara at han er veldig bekymret for situasjonen, og at han frykter en eskalering av gjengkriminaliteten i området.

– Det er uakseptabelt. Over så mange år skal ikke gjenger få lov til å utvikle en virksomhet der man terroriserer nærmiljøet. Det er ikke noe tvil om at denne gjengen skal tas, sier han.

Vil ikke svare

Da VG spør justisministeren om han mener politiet har gjort en god nok jobb for å stoppe ungdomsgjengen på Holmlia, sier Wara at han foreløpig ikke kan svare på det.

– Jeg kan ikke vurdere, jeg vil ikke svare på det. Jeg opplever at de tar det på alvor. Karakterisering vil jeg ikke gjøre nå. Det kan vi kanskje komme tilbake til senere, sier han.

I stedet lover han å følge tett med på hvordan politiet bruker midlene sine fremover. Det vil ta mer enn fem måneder før de kan gjøre en god vurdering av effekten av de 30 millionene som ble bevilget ekstra til Oslo-politiet i 2018, understreker justisministeren.

Tungt oppmøte fra myndighetene på et folkemøte på Holmlia i februar – etter at bydelen ble rammet av drapsforsøk ved skyting. Til stede var (f.v.) byrådsleder Raymond Johansen (Ap), daværende justisminister Sylvi Listhaug, Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold (briller), justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Jages rundt

Oslo Politiforening svarer på sin side at medlemmene jages rundt på oppdrag slik at de ikke får nok tid til å jobbe forebyggende med gjengkriminaliteten.

– Våre medlemmer ønsker å være i forkant av at noe skjer, men ressurssituasjonen gjør at de som jobber operativt ute, drives fra skanse til skanse når det allerede har skjedd noe, sier Kristin Aga. leder i Oslo Politiforening til VG.