Norge

Malala vil tilbake til Pakistan

Nobelprisvinnerne sier de nå ser på hverandre som far og datter.

Stemningen var meget god da Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai ankom pressekonferansen i Nobelinstituttet i Oslo i går sammen med Thorbjørn Jagland. Stein Bjørge

 • Kjetil Hanssen
  Utenriksjournalist
 • Tor Arne Andreassen
  Korrespondent i Midtøsten

Malala Yousafzai vil tilbake til landet hun måtte forlate etter at hun ble skutt av Taliban. - Jeg vil arbeide for at alle pakistanske barn skal få gå på skole.

Fredsprisvinneren forsikret under gårsdagens pressekonferanse sammen med sin medprisvinner Kailash Satyarthi, at hun kommer til å reise tilbake til Pakistan.

Malala og familien hennes måtte bosette seg i Birmingham i Storbritannia etter at en Taliban-sympatisør skjøt henne i hodet i det hun var på vei hjem fra skolen i Swat-dalen i Pakistan, 9. oktober 2012. Hun fikk behandling på et sykehus i Birmingham og ble boende der av sikkerhetsmessige hensyn.

Men til tross for den åpenbare faren for hennes egen sikkerhet som en retur til Pakistan vil innebære, så var hun altså i går meget klar på at hun ville tilbake.

- Min drøm er at alle pakistanske barn skal få gå på skole, sa Malala.

- Tror sterkt på islam

Hun ble også spurt om hun ville bli politiker. Det sa hun at hun måtte finne ut av senere.

På spørsmål om hvordan hun kan kjempe for utdanning, når andre muslimer kjemper imot det, svarte Malala at alle jenter og kvinner har rett til utdanning.

- Jeg tror sterkt på islam og mener utdanning er for alle, også jenter og kvinner. De som er motstandere av undervisning, har kanskje blitt indoktrinert og har ikke forstått islam riktig, mente Malala.

Statsministrene kommer ikke

Etter at det ble offentliggjort at Malala skulle få Nobels fredspris, gjorde den 17 år gamle aktivisten det klart at hun ønsket at den pakistanske og den indiske statsministeren skulle komme til Oslo for å overvære prisoverrekkelsen.

- Hvis de hadde kommet, hadde jeg bedt dem om å satse på barns utdanning, sa Malala til pressfolkene fra Pakistan og India som hadde fått plass i Nobelinstituttets lokaler i Drammensveien.

Kailash Satyarthi la for sin del til at det viktigste for å skape fred mellom India og Pakistan - to land som har vært i krig med hverandre tre ganger siden det britiske koloniveldet i India ble avsluttet i 1947 - var at forholdet mellom folkene i de to landene ble forbedret.

- Jeg har vært i Pakistan mange ganger, sa Satyarthi, og folk er de samme i begge landene.

«Nye familiemedlemmer»

Forholdet mellom de to prisvinnerne var meget hjertelig. De omtalte hverandre flere ganger som det ekstra familiemedlemmet de nå hadde fått, i tillegg til sine egentlige familier, som er med til Oslo for å overvære dagens prisutdeling i Oslo rådhus.

Satyarthi fremholdt at årets fredspris er viktig for millioner av barn som nektes sine rettigheter.

- Barn blir kjøpt og solgt som dyr. Barna som er gisler, barna som tvinges til prostitusjon og barna som er krigssoldater: Dette er en pris for dem, ikke for meg og Malala. Hvis ett barn blir nektet utdanning, er ikke verden opplyst. Hvis ett barn lever i slaveri, kan vi ikke si at vi lever i frihet, sa han.

Pakistanske Malala Yousafzai fremholdt også at de to ikke er i Oslo først og fremst for å motta fredsprisen.

- Vi er her for å sette søkelys på barn som nektes utdanning, sa hun.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Malala tilbake i Pakistan etter seks år

 2. VERDEN

  Malala tok til tårene da hun ankom Pakistan for første gang etter angrepet

 3. POLITIKK

  Ungdomsaktivister topper spekulasjonsliste for fredsprisen – Greta Thunberg er også nominert, men er ikke favoritt

 4. VERDEN

  Menneskerettsgrupper tar Trumps innreiseforbud for flyktninger til retten

 5. VERDEN

  Kampanje mot atomvåpen får Nobels fredspris

 6. DEBATT

  Afghanistans spinkle håp