Norge

Ali Hassan reiste til Somalia og kriget mot Al-Shabaab

Personer i Norge har sluttet seg til terrororganisasjonen Al-Shabaab, opplyser PST. Organisasjonen får også penger fra Norge.

- Somaliere i Norge tar på det sterkeste avstand fra terroraksjonen i Kenya. Al-Shabaab er terrorister, sier Ali Hassan som først sympatiserte med gruppen, så dro ned for å slåss mot den.
  • Olga Stokke
    Journalist
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

For fem år siden hadde Al-Shabaab bred oppslutning i det norsk-somaliske miljøet. Nå har mange snudd ryggen til terrororganisasjonen.

Ali Hassan parkerte taxien. Så ringte han hjem til familien fra Gardermoen og fortalte at han reiste til Somalia. Mot konas og barnas vilje dro syvbarnsfaren og taxieieren til sitt opprinnelige hjemland Somalia for å kjempe mot terrororganisasjonen Al-Shabaab.

Dette var i 2009, bare et år etter at han i Aftenposten hadde proklamert: - Alle somaliere støtter Al-Shabaab!

Utsagnet kom i forbindelse med at tre norsksomaliere ble siktet for terrorfinansiering. Tiltale ble tatt ut mot en av dem.

Penger og personell fra Norge

Nå har somaliske Al-Shabaab tatt på seg ansvaret for terroraksjonen mot kjøpesenteret i Kenyas hovedstad Nairobi. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener det er lite sannsynlig at personer fra Norge er involvert i denne aksjonen.

- Det er likevel holdepunkter for å si at personer fra Norge -  norske statsborgere, men også personer uten norsk statsborgerskap -  har sluttet seg til Al-Shabaab, sier Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST.

Les også

Al-Shabaab: - Dette er bare begynnelsen

Han bekrefter også at Al-Shabaab mottar økonomisk støtte fra Norge.

- Sannsynligvis har støttevirksomheten til Al-Shabaab blitt redusert i de fleste land, også i Norge, de siste årene, sier Hugubakken.

Han forklarer det med at organisasjonen har endret profil. For fem-seks år siden var det mer uklart hva Al-Shabaab var. Det kom påstander om terrorvirksomhet, men også om at de drev med humanitært arbeid. Men i 2012 ble Al-Shabaab formelt innlemmet i Al-Qaida.

- Al-Shabaabs appell er blitt smalere, derfor har støttevirksomhet fra Norge blitt noe redusert. Men det er fremdeles grunn til å tro at det fortsatt blir gitt støtte til Al-Shabaab fra Norge i form av penger og personell, sier Hugubakken.

Han avviser å gå inn på hvilke miljøer i Norge disse personene sogner til, hvor mange det er snakk om, når rekrutteringen er skjedd og omfanget av finansiering.

Avhørt av PST

Taxieieren Ali Hassan (55) i Oslo var en av mange i det somaliske miljøet som våren 2008 støttet Al-Shabaab. Han var også en av flere norsksomaliere som ble innkalt til avhør av PST.

- Vi så på Al-Shabaab som frihetskjempere. Vi støttet dem, mange sendte penger til dem, sier Ali Hassan.

- Vi visste ikke hva de sto for ideologisk og politisk, at de var terrorister i ledtog med Al-Qaida. I dag vet alle det, sier Hassan, som i 2008 ledet en gruppe av åtte norske statsborgere som var medlemmer av Alliance Reliberation for Somalia. De kjempet mot den etiopiske okkupasjonen av Somalia.

- Det var allerede da kjent at Al-Shabaab begikk terrorhandlinger, men dere visste det ikke?

- Nei, vi visste ikke. Det var mye kaos og krig, og mange somaliere stolte ikke på hverandre. PST sa at Al-Shabaab var terrorister, men jeg var uenig. Det viste seg at PST hadde rett. Etter det er jeg kommet til å anerkjenne og respektere PST, sier han.

Les også

- Vil angripe Vesten, men mangler kapasitet

Kona var sur

En stor eksplosjon i 2009 som Al-Shabaab sto bak i byen Beledweyn, ble avgjørende for Hassan. Han forteller at 12 av de rundt 80 som ble drept, var slektninger av ham.

- Jeg reiste mot konas vilje. Hun sa: «Jeg vil skille meg hvis du drar.» Jeg svarte: «Jeg drar!» Kona var sur.

I Somalia kriget han i fem måneder for regjeringshæren mot Al-Shabaab. - Vi måtte flykte opp i fjellene, Al-Shabaab er blodtørstig. Det var et hardt liv. Det var første og siste gang jeg dro for å krige, sier han.

Farlige erfaringer

PST er bekymret for hva slags kapasitet personer som reiser til konfliktområder eller treningsleirer, tilegner seg. Hvordan vil de bruke den når de kommer hjem igjen?

- Kanskje har de fått ytterlige ideologisk opplæring, lært å lage våpen eller eksplosiver, vært med i kamper, til og med tatt liv. Disse personene har kanskje mistet mentale barrièrer som gjør at de kan utgjøre en større trussel når de kommer tilbake til Norge, enn de gjorde før de dro, sier Hugubakken.

Flere norsksomaliere forteller til Aftenposten at holdningen til terroristene som vil innføre islamsk stat og sharia-styre i Somalia, er radikalt endret på fem år.

- Alle hater Al-Shabaab. De få som støtter dem nå, gjør det i skjul. Alle vet at de blir anmeldt hvis de samler inn penger til dem, sier Hassan.

Bashe Musse, leder av Somalisk nettverk, er en av dem som deler Hassans oppfatning.

- Nesten ingen norsksomaliere støtter Al-Shabaab i dag. Organisasjonen har mistet makten i Somalia, sier Musse.

Les også

  1. Svensksomaliere uthengt som terrorister på falsk Twitter-konto

  2. Storbritannias «hvite enke» mistenkes for Kenya-terror

  3. Al-Shabaab: Det kommer flere angrep

  4. Terrorister kan ha leid butikk i kjøpesenteret

4999678465342-1DZoFukIWi.jpg