Norge

Grande ser på abortinnstramming som «pause»

Innstrammingene i abortloven i den ferske regjeringsplattformen er å betrakte som en pause på to og et halvt år, ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande.

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) etter at den nye regjeringen ble presentert på Slottsplassen denne uken. Foto: Stein Bjørge

 • NTB

NRKs spørsmål om hva hun tenker om å ta over som likestillingsminister i en regjering som skal stramme inn på kvinners rett til selvbestemmelse i abortloven og si nei til eggdonasjon, svarer hun:

– Innstramminga som ligger i forslaget til abortlov, ser Venstre på som en pause i to og et halvt år, svarer Grande, og viser også til utviklingen av ny teknologi.

– Vi har nå bare flyttet en avgjørelse over til nemnd i to og et halvt år, sier Venstre-lederen, med henvisning til stortingsvalget høsten 2021.

I Venstre er det stor motstand mot å endre abortloven, og sju av medlemmene i partiets landsstyre stemte mot plattformen på grunn av formuleringene om abort. Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har beskrevet endringen som nå kommer, som den største innstrammingen i abortloven på 40 år.

I regjeringsplattformen ble Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om å «fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap før grensen for selvbestemt abort. Utover dette gjøres det ikke endringer i abortloven.»

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Ropstad ber om endringer i abortloven – men stiller ikke ultimatum

 2. NORGE

  Varsler abortopprør i Venstres landsstyre

 3. POLITIKK

  Dette er spørsmålene vi får svar på i dag

 4. POLITIKK

  Grande: – Jeg har ikke gjort en god nok jobb

 5. POLITIKK

  Støre: – Abortsaken må opp i Stortinget

 6. POLITIKK

  Regjeringen vil stramme inn - abortlege tror antallet tvillingaborter kan øke