Norge

Havarikommisjonen vurderer å rekonstruere fregattulykken

Statens havarikommisjon tror en rekonstruksjon av ulykkesnatten 8. november kan kaste lys over hvorfor tankskipet Sola TS og KNM Helge Ingstad kolliderte.

Fregatten KNM Helge Ingstad ble evakuert etter en kollisjonen med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten ble evakuert, og kort tid etter sank den. Arkivfoto: Marit Hommedal / NTB scanpix

 • NTB

– En rekonstruksjon er absolutt noe vi ser nytten i. Det er en mulighet vi diskuterer, sier avdelingsdirektør Dag S. Liseth i Statens havarikommisjon til Bergens Tidende.

For å finne ut hvordan ulykken fortonet seg for de involverte, på broen på Helge Ingstad, om bord i Sola TS og i kontrollrommet hos sjøtrafikksentralen på Fedje, ønsker Havarikommisjonen å gjenskape forholdene så nært opp til det som skjedde som mulig. Det inkluderer å bringe inn Sola TS i rollen som seg selv og en av Forsvarets fregatter som fortsatt er i bruk, og gjennomføre rekonstruksjonen på nattetid.

– Hva ønsker dere å oppnå ved å gjenskape det som hendte?

– Det gjenstår å se om vi får det til. Men vi har vært i kontakt med ulike aktører som var involvert i ulykken, for å se om det er mulig, sier Liseth.

– Alle aktørene må samordnes, og forholdene fra ulykkesnatten gjenskapes så godt som mulig – både når det gjelder vær, sikt- og lysforhold. Det vil være en stor operasjon, sier Liseth.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Slik skal tankskipet ha sett ut rett før kollisjonen med KNM «Helge Ingstad»

 2. NORGE
  Publisert:

  «Helge Ingstad»-granskingar på rekke og rad

 3. NORGE
  Publisert:

  KNM «Helge Ingstad» sjøsatt i dag: Slik ser fregatten ut nå

 4. NORGE
  Publisert:

  Helge Ingstad-kollisjonen: Tre personer har fått status som mistenkte

 5. NORGE
  Publisert:

  Fedje VTS brøt egne regler for kommunikasjon like før ulykken

 6. NORGE
  Publisert:

  Dommen etter fregatthavariet: For uerfaren besetning. For dårlig kommunikasjon. Trafikksentralen på land overså krigsskipet.