-Jeg prøver å være åpen og ta ting som de kommer. Mest gleder jeg meg til samvær med familien og gode venner. Og så gleder jeg meg akkurat i 2015 til å bli bedre kjent med de andre flotte medlemmene av Nobelkomiteen og de ansatte på Nobelinstituttet.

— Gled deg over gledene

-Hva gleder du deg over som borger av Norge?

-At vi i hovedsak har en velfungerende rettsstat. Det er selve grunnmuren for et trygt samfunn.

-Slik du ser det; hva er gode tips for å finne «de gode rommene i hverdagen,» som du kaller det?

-Vær til stede i øyeblikket. Prøv å lytte like mye som du snakker. Og gled deg over gledene, også på de vonde dagene. Livet og hver enkelt av oss er så mye mer enn summen av smerter og nederlag.

-Hvorfor er mange så slitne hele tiden?

— Kanskje krever vi litt for mye av oss selv? Alt trenger heldigvis ikke være perfekt hele tiden. Og det er lov å hvile litt på sine laurbær innimellom og glede oss over alt det vi faktisk får til. Det er jeg overbevist om gjør oss mer, ikke mindre produktive.

-Kan vi mentalt jobbe for i større grad sette pris på det vi har?

-Det kan vi garantert. Men da må vi også hjelpe hverandre og sørge for at rosen og oppmuntringenvi gir hverandre, er tydelig, og at risen er konstruktiv og ordentlig.

En indeks for det gode liv

I 1968 sa USAS utenriksminister Robert Kennedy: BNP (brutto nasjonalprodukt) måler alt unntatt det som gjør livet verdt å leve. To år etter Kennedys utsagn og drapet på ham, begynte regjeringen i Bhutan å måle fremgangen i befolkningens lykke. Landets konge mente at målet for utviklingen i det lille landet måtte være lykke, mer enn vekst.

Bhutan er et lite kongedømme med 700.000 innbyggere som lever en ganske anonym tilværelse. Landet er omkranset av stormaktene Kina og India. Landet har i mange år avvist friere med økonomiske muskler som har ønsket å innføre masseturisme, utvinne marmor i fjellene og utvikle landets mange andre naturressurser. Bhutan har i dag en kommisjon som jobber med bruttonasjonallykke som favner 72 indikatorer, blant dem helse, utdannelse, mental tilstand og tidsbruk. Når politikerne skal ta en beslutning, vurderer de ikke kun økonomiske effekter, men også konsekvenser for miljøet og kulturen.

Bhutans statsminister Jigme Y. Thinley sa i 2010 blant annet dette under et besøk til Danmark:

— Hvis vi skal forbli mennesker her på jorden med menneskelige verdier, så må verdens ledere overveie om det herskende utviklingsparadigmet er det rette.

Nå er Bhutan blitt brukt som studie i verdens første World Happiness Report, som ble presentert ved FNs første lykkekonferanse i 2012. Colombia University har utgitt verdens første lykkerapport med en rekke policyanbefalinger, og i enkelte danske kommuner brukes "Det Gode Liv Indeks" som styringsverktøy.

— At nasjoner innfører såkalt Gross/Great happiness Index (GNI) er svært positivt. Og viktig. Det betyr ikke at man ikke lenger skal måle produktivitet og inntjening, men at politikere også kan bruke andre indikatorer på samfunnskvalitet enn økonomi, sier lykkeforsker Lisa Vivoll Straume.

Les også: