Norge

Jernbanedirektoratet avviser klage fra SJ

Jernbanedirektoratet har avvist klagen fra svenske SJ etter at britiske Go-Ahead vant anbudet om å få kjøre togene på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen.

Det britiske selskapet Go-Ahead vant nylig anbudet om å drive togtrafikk på flere baner i Norge. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix.

 • NTB

SJ sendte inn klagen etter at det ble kjent at Go-Ahead Group leverte et tilbud som var hele 21 prosent billigere enn konkurrentene i finalerunden, NSB og SJ. NRK meldte før helgen at én måned før Go-Ahead vant anbudet vurderte Jernbanedirektoratet å avvise søknaden på grunn av en «usunn økonomisk profil».

SJ krevde svar fra Jernbanedirektoratet på hva som egentlig har skjedd, og begrunnelsen for at Go-Ahead ikke ble avvist. Klagen fra svenske SJ er nå avvist, melder NRK , og Jernbanedirektoratet avviser anførselen om kvalitetsforskjeller mellom tilbudene, samt påstandene om at prosessen har vært preget av en priskonkurranse.

– Gjennom hele konkurransen har pris og kvalitet blitt evaluert uavhengig av hverandre. Pristeamet har således ikke kjent til de vurderingene som kvalitetsteamet har foretatt, og kvalitetsteamet har ikke kjent til de vurderingene pristeamet har foretatt, heter det i et brev fra Jernbanedirektoratet til svenske SJ.

Kommunikasjonssjef Svein Horrisland i Jernbanedirektoratet sier til Stavanger Aftenblad at klageavgjørelsen er endelig og at den dermed ikke kan ankes videre.

– Vi kunne anket dette videre til departementet eller tatt det til retten. Men det gjør vi ikke. Vi er ikke fornøyde med svaret, men godtar avgjørelsen, sier daglig leder Bendek Maartmann-Moe i SJ Norge til avisen.

Les mer om

 1. Go-Ahead
 2. SJ
 3. Jernbanedirektoratet
 4. Sørlandsbanen

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hevder pristilbudet fra Go-Ahead er urealistisk. SJ vil ha omkamp om Sørlandsbanen.

 2. NORGE

  Riksrevisjonen vurderer om de skal se på jernbanekonkurransen

 3. NORGE

  Britisk operatør vraker navnet Sørlandsbanen

 4. NORGE

  Anbudskonkurransen som Go-Ahead vant, skal vurderes på ny

 5. NORGE

  NSB slo Go-Ahead på 12 av 15 kvalitetspunkter – tapte likevel kampen om Sørlandsbanen

 6. NORGE

  Jernbanedirektoratet forklarer hvorfor britiske Go-Ahead slo både NSB og SJ