Anita Krohn Traaseth går av som administrerende direktør i Innovasjon Norge

Traaseth trer av i løpet av 2019 og blir partner i et norsk vekstselskap.

Etter fem år takker Anita Krohn Traaseth for seg.

«Ok. Dette ble en veldig spesiell dag. Det var ingen lett beslutning å si opp i går kveld, men valget er gjennomtenkt.»

Slik starter Anita Krohn Traaseth Facebook-posten hun la ut fredag ettermiddag. Noen timer før hadde Innovasjon Norge sendt ut en pressemelding der de informerte om at hun hadde sagt opp sin stilling som administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Etter fem år er tiden inne for å overlate roret til andre, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

– Fem år har vært min uttalte anbefaling for perioden en toppleder med store endringsoppgaver bør sitte i samme stilling, og det står jeg ved, sier Krohn Traaseth.

Aftenposten har forsøkt å få tak i Traaseth fredag ettermiddag, men hun har ikke svart.

I november 2012 sa Traaseth i et intervju med Aftenposten at mange ledere satt for lenge. Den gangen jobbet hun i dataselskapet Hewlett-Packard Norge og etter ett år i topplederstolen, hadde hun allerede satt datoen hun skulle slutte.

– Overraskende beskjed

Traaseth orienterte styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim, om avskjeden i går kveld.

– Det var en trist og overraskende beskjed, sier Bovim.

– Jeg hadde håpet å få beholde Anita en stund til. Samtidig har jeg full respekt for hennes valg. Innovasjon Norge har gjennomgått en omfattende og imponerende restrukturering under Anitas ledelse, og det arbeidet skal vi sørge for at videreutvikles fremover, sier han i pressemeldingen.

Ingen sluttpakke

I Facebook-posten er det tydelig viktig for Traaseth å få frem at hun går frivillig. Hun sier at «det har vært jevnlig vind og stormkast rundt oss og meg siden 2014, så blåst i 2018, det har på ingen måte vært avgjørende for valget...»

Hun forteller om hvordan hun informerte styreleder muntlig torsdag ettermiddag, og sendte skriftlig oppsigelse rett etterpå.

«Både styreleder og departement har siden i går kveld gjort sitt for å sikre seg at jeg virkelig vil dette, og om det har vært rom for å ombestemme meg.», skriver hun.

I tillegg skriver hun at det ikke finnes noen sluttavtale.

«Det finnes ingen «sluttavtale», jeg har seks måneders oppsigelsestid og blir så lenge styreleder ønsker det.»

Les også

Styret ga Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth en liste på 13 forbedringspunkter

Statsråden orientert torsdag

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ble orientert om Traaseths avgang torsdag kveld.

Via sin informasjonsavdelingen skriver han følgende: «Jeg vil takke Anita Krohn Traaseth for hennes innsats for verdiskapingen i norsk økonomi. Hun har vært en tydelig og synlig leder.»

Han legger til at Anita Krohn Traaseth etterlater seg et selskap som er i kontinuerlig endring, og hun har lagt grunnlaget for at selskapet kan utvikle seg videre. Selskapet vil være en sentral medspiller i den kommende gjennomgangen av det næringsrettede virkemiddelapparatet.

Strid

Tidligere i år trakk den forrige styrelederen seg, Per Otto Dyb. Han mente han ikke hadde noe annet valg etter at han oppfattet at næringsministeren grep inn og ba styret utsette behandling av ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Næringsministeren ba om en utsettelse av behandlingen av saken, fordi han mente det var mer hensiktsmessig at det nye styret håndterte saken.

Deler av styret i Innovasjon Norge hadde ikke tillit til Traaseth.

Flere i Innovasjon Norge skal ha opplevd det som vanskelig å uttrykke uenighet med Traaseth. Mange skal derfor ha valgt å slutte.

Misnøye med hennes lederstil

Traaseth sto for en omstillingsprosess i Innovasjon Norge, som utløste mye kritikk internt. Blant annet fra tillitsvalgte.

Det var også en misnøye med hennes lederstil, som skal ha startet i november 2015. Gjennom sin private blogg Tinteguri, gikk Traaseth hardt ut offentlig mot det hun kalte en internt drevet svertekampanje mot henne og «andre nye nøkkelpersoner» i Innovasjon Norge.

Les også

Næringsdepartementet kritisk til Traaseth over lengre tid

Det ble også bråk da Innovasjon Norge ansatte Ferd-arving Katharina Andresen. Hun ble ansatt i en seksmåneders deltidsstilling i HR-avdelingen i Innovasjon Norge uten at jobben var lyst ut. Direktør Traaseth tok selvkritikk for at saken hadde blitt som den ble.

I forrige uke kom det en rapport som konkluderte med at Innovasjon Norge ikke brøt noen regler i saken.

Innovasjon Norge er statens viktigste verktøy for å øke innovasjonen i næringslivet over hele landet, men særlig i distriktene, samt for å profilere Norge som reisemål.

De har i 2018 et budsjett på 7,2 milliarder kroner.

– Bare å strekke ut en hånd

Til tross for all kritikken Traaseth har fått den siste tiden, har hun i Facebook-innlegget valgt å berømme sine kolleger.

«For er det noe mine kolleger i Innovasjon Norge har lært meg, så er det at det er en myte at man som enkeltmenneske må stå alene i krevende situasjoner, leder eller ei, bare strekker ut en hånd og er åpen om utfordringene, så står det en hær med folk som vil bidra. La det ikke være tvil, Innovasjon Norge er en bunnsolid organisasjon med kolleger med en høy faglig og ikke minst menneskelig integritet man skal lete lenge etter.», skriver hun.