Tidligere Frp-politiker Karin Woldseth utestengt fra Europarådet på livstid

Ifølge en uavhengig gransking har hun brukt tilgangen til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) for å lobbyere for diktaturet Aserbajdsjan.

I flere år ble det varslet om korrupsjon i Europarådet. Aserbajdsjan har påspandert representanter i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) luksusturer, dyre gaver og penger under bordet. Resultatet var at PACE sluttet å kritisere det som er et av verdens mest autoritære regimer. I årevis ble det varslet om denne korrupsjonen, men først i sommer ble det nedsatt en granskningskommisjon.
  • Thea Storøy Elnan

En rekke nåværende og tidligere medlemmer av det som kan kalles Europas vaktbikkje for menneskerettigheter, skal ha vært hyret inn av Aserbajdsjan i flere år som lobbyister for å påvirke organisasjonen.

Ifølge en rapport fra en uavhengig granskningskommisjon er det grunnlag for «sterk mistanke» om korrupsjon blant flere medlemmer.

I tillegg kritiseres flere tidligere medlemmer for å ha handlet i strid med forsamlingens etiske regelverk, deriblant tidligere Frp-politiker Karin Woldseth. Ifølge granskingsrapporten var hun «generelt ansett å være medlem av et nettverk av mennesker som jobbet i PACE til fordel for Aserbajdsjan».

Hun fratas derfor tittelen som æresmedlem av Europarådets parlamentarikerforsamling for etisk brudd, skriver NRK.

Den tidligere Frp-politikeren Karin Woldseth kritiseres i en uavhengig granskningsrapport for å ha handlet i strid med Europarådets parlamentarikerforsamlings etiske regelverk.

Woldseth: – Trist og dumt

Karin Woldseth skriver i en SMS til Aftenposten at hun ikke har noen kommentarer til saken utover tidligere uttalelser.

Til NRK sier Woldseth følgende:

– Det er trist og dumt. Det er ikke nyansert i det hele tatt. Jeg hadde en mindre forseelse av en etisk retningslinje, og det blir dømt like hardt som om jeg skulle vært korrupt.

Hun benekter anklagene mot henne. Da regelkomiteen i parlamentarikerforsamlingen behandlet anklagene mot henne i slutten av juni, ble hun ikke trodd.

13 andre tidligere medlemmer er også anklaget. Alle ble utestengt på livstid for å ha brutt forsamlingens etiske regelverk.

«Uforenelig» med forpliktelser

Woldseth var medlem av PACE i åtte år, frem til 2013. De siste fire årene ledet Woldseth de norske stortingsrepresentantene. Hun var også visepresident i forsamlingen. Woldseth ble utnevnt til æresmedlem i 2014 for sin innsats der.

Nå har forsamlingen bestemt at hun aldri får komme tilbake på besøk.

Ifølge granskingsrapporten er det ikke bevist at Woldseth mottok godtgjørelser for sitt arbeid i PACE, men den slår fast at hun har handlet på en måte som er «uforenlig» med hennes etiske forpliktelser som æresmedlem.

I PACEs etiske regelverk står det at tidligere medlemmer som representerer andre personer eller interesser, ikke kan benytte seg av «privilegier knyttet til æresmedlemskapet når det gjelder distribusjon av dokumenter og tilgang til bygninger og møterom». Ifølge rapporten skal Woldseth ha brukt adgangskortet til bygget 90 ganger mellom 2015–2017.

«Ikke lest reglene godt nok»

Woldseth sier til NRK at det må være en trykkfeil, at hun brukte kortet langt færre ganger og at hun ikke har lest de etiske retningslinjene godt nok til å vite at hun måtte levere inn adgangskortet.

– De påstår at jeg har vært lobbyist på vegne av Aserbajdsjan og Armenia. Og for enhver som har sånn noenlunde innsikt i europeisk politikk, så vet man at det ville vært helt meningsløst. Man kan ikke være lobbyist for både Armenia og Aserbajdsjan på en gang, sier hun til NRK.

Hun sier i tillegg at hun ikke har drevet lobbyvirksomhet på vegne av noe land annet enn Norge.

To ganger i Aserbajdsjan

Den faste norske diplomatiske delegasjonen i Strasbourg advarte i 2014 mot at Woldseth opptrådte som lobbyist for Aserbajdsjan. Aftenposten skrev i desember at Woldseth foretok to reiser til Aserbajdsjan i 2014. Hun bekreftet da at hun har brukt enkeltmannsforetaket sitt Policy Consulting til å drive lobbyvirksomhet i Strasbourg frem til 2017, men hun ville ikke avsløre hvilke kunder hun har hatt.

Til NRK vil hun ikke si noe om hvem hun har bedrevet lobbyvirksomhet for.

I fjor sa Høyres Ingjerd Schou til Aftenposten at Woldseth fortalte henne i 2014 at hun drev lobbyvirksomhet for Aserbajdsjan.

Ingjerd Schou (H) er leder for den norske delegasjonen av stortingsrepresentanter i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan Aserbajdsjan skal ha bestukket PACE-politikere med dyre gaver, luksusturer og millioner av kroner under bordet. Resultatet var at forsamlingen mildnet sin kritikk av det kaukasiske landet.