Norge

Rødgrønt flertall for første gang siden stortingsvalget

Snittet av åtte meningsmålinger som er publisert i august viser at Jonas Gahr Støres Ap igjen er landets største parti. For første gang siden stortingsvalget i fjor høst har Erna Solbergs (H) blokk ikke flertall på snittet av målingene.

Arbeiderpartiet er større enn Høyre, og de rødgrønne har flertall for første gang siden før stortingsvalget i fjor høst på snittet av meningsmålingene i august.

  • og NTB

Jonas Gahr Støre leder landets største parti for første gang siden oktober i fjor, ifølge Poll of polls gjennomsnittsberegning av åtte meningsmålinger i august.

Ap går frem 2,9 prosentpoeng fra juni til 26,1 prosent i august. Samtidig synker Høyres oppslutning 1,4 prosentpoeng til 25,8 prosent.

– Dette er hyggelige tall og en bekreftelse på den positive trenden vi har sett på alle målinger etter sommeren. Samtidig er det veldig motiverende å se at det er grunnlag for et rødgrønt flertall, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til NTB.

Borgerlige fem bak

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre ville sammen med KrF fått 80 mandater på Stortinget dersom august-snittet hadde vært valg. Det er fem mandater under det som trengs for å sikre flertall for et regjeringsprosjekt.

Fra januar i år er nedgangen for de fire borgerlige partene på hele 13 mandater. Samme måned som striden rundt nå avgåtte Ap-nestleder Trond Giske var på det mest intense, fikk Høyre et snitt på 29 prosent og Arbeiderpartiet sjeldent lave 22,4 prosent. Blokkfordelingen var 93–76 i statsminister Erna Solbergs (H) favør.

Venstre under

Venstre synker under sperregrensen med en oppslutning på 3,8 prosent i august. Det ville gitt en stortingsgruppe på bare to – noe som bidrar sterkt til at det borgerlige flertallet svinner.

Marginene er små, men Venstre er over sperregrensen på bare to av de åtte målingene i august.

Men selv om Venstre skulle kommet like over sperregrensen på 4 prosent, viser en beregning at de borgerlige likevel ikke ville fått stortingsflertall.

Samtidig berger KrF seg så vidt med 4,2 prosent. KrF ender under 4-tallet på tre av de åtte målingene i august. Feilmargin for både Venstre og KrF er pluss-minus 0,4 prosentpoeng i utvalget som totalt er på 7.742 spurte.

Sp utfordrer Frp

På borgerlig side taper også Fremskrittspartiet terreng. Frp er nede på 12,8 prosent (-0,6) i august. Det er den laveste oppslutningen for Siv Jensens Frp siden november 2016. Gjennom hele våren lå Frp på et nivå rundt 15-tallet. Toppen ble nådd med 15,8 prosent i april, måneden etter uroen som førte til at Sylvi Listhaug måtte ut av regjeringen.

Samtidig utfordrer Senterpartiet Frps posisjon om å være landets tredje største parti. Sp går frem 0,7 prosentpoeng fra juni til 11,7 prosent i august. Det er Sps sterkeste måned siden juni i fjor.

Rødt over

Rødt ender med et august-snitt på 4,6 prosent, mot 4,8 prosent i juni. Partiet har dermed løftet seg fra et nivå rundt 3-tallet fra starten av året. Med en tilsvarende oppslutning i et stortingsvalg, ville partileder og eneste stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes fått syv nye kolleger på Stortinget.

Den andre enmannsgruppen, MDGs Une Bastholm, ville måttet fortsette som enslig svale. Snittet i august på 3,1 prosent tilsier i praksis uendret oppslutning sammenlignet med nivået i vårhalvåret.

SVs snitt på 6,7 prosent er 0,5 svakere enn i juni og den nest svakeste måneden for Audun Lysbakkens parti siden oktober i fjor.

Les også

  1. Solvik-Olsen og Listhaug kan komme til å konkurrere om ledervervet etter Siv Jensen

  2. 11 av 18 ministre har forsvunnet fra denne regjeringen. Siv Jensen har byttet ut alle sine statsråder.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Stortinget
  3. Meningsmålinger