Norge

Giftbruken vokser som ugress

Vi er stadig flere som bruker Roundup, verdens mest omstridte ugressmiddel, i vår avslappende og hyggelige pusling i hagen.

Jon Magne Holten i Oikos, Økologisk Norge, er bekymret over bruken av det giftige middelet. Olav Olsen

  • Yngve Ekern
    Journalist

— Ikke vær en teit hagenisse. Giftbruk er både farlig og unødvendig, sier Jon Magne Holten i Oikos, Økologisk Norge.

Det lå en pjokk og lukte… Men det var før. I dag lar mange hageentusiaster lukespaden ligge, og sprøyter heller på ugressmiddel for å bli kvitt uønskede vekster.

Det samme sprøytemiddelet som i økende omfang brukes i landbruket, er i vekst også i private hager. Bruken av Roundup er økt med 300 prosent de siste 20 årene.

Likevel skadelig

Virkestoffet i Roundup er glyfosat , et giftstoff som nå er blitt svært omstridt internasjonalt.

— Glyfosat har vært regnet som et nesten ufarlig middel. Man har antatt at det ikke skader mennesker, fordi virkningsmekanismen ødelegger en biokjemisk prosess som ikke finnes hos mennesker. Nyere forskning tyder på at glyfosat har skadelig effekt på mennesker likevel, sier Holten, som har publisert en advarende artikkel på Oikos nettsider.

— Se her, de skriver på etiketten at dette er et hobbypreparat. Det bidrar til å ufarliggjøre stoffet, sier Holten lettere opprørt da vi treffer ham på et hagesenter.

Der står varehyllene med Roundup rett foran kassen, lokkende, lik godterier i dagligvarebutikker.

Økning i fosterskader

I Sør-Amerika, spesielt i Argentina, har helsemyndighetene nå registrert økning i blant annet fosterskader, som knyttes til intensiv bruk av glyfosat.

Roundup anses som snacks av hobbygartnere fordi det effektivt tar kverken på hva det skal være av vekster. Stoffet sprayes på plantens blader, så dreper det planten sakte, men sikkert helt ned til røttene.

Sprøyteflaskene er svært utvannet glyfosat, men mer konsentrert også kjøpes i hagesentrene, da innelåst i skap.

Les også

Såfrøaksjon i tjukkeste Bjørvika

— Flere undersøkelser, nå sist denne måneden fra Tyskland, viser at glyfosat kan påvises i menneskekroppen i lang tid, forteller Holten.Han henviser til en helt fersk studie fra Medizinishes Labor Bremen, utført på oppdrag av den tyske miljøorganisasjonen Bund.

Denne undersøkelsen, utført over tre år, er det største i sitt slag, utført i 18 europeiske land. Her påvises forekomst av glyfosat i halvparten av befolkningen. I tillegg ble det funnet glyfosat i 14 av 20 prøver av havregryn, mel og bakervarer.

Endrer landbruket

Norsk Hageselskap råder folk til å bruke minst mulig av stoffet, helst bare når all annen form for mekanisk luking har vist seg nytteløs, men ønsker ikke å bannlyse det.

- Folk bør også være klar over at dette stoffet har ført til alvorlige endringer i det globale landbruket, sier Sølvi Svendsen i Hageselskapet, og henviser til at de samme som produserer glyfosat også genmodifiserer (GMO) matplanter til å kunne tåle nettopp dette stoffet.

Samtidig tar firmaene patent på GMO-plantene som store deler av verdens landbruk nå dyrker.

Les også

Ondskapens aks

— Slik blir mange bønder i en rekke land prisgitt de mektige produsentene, sier Svendsen.Hun legger til at dette ikke har vært grundig diskutert i Hageselskapet.

Protesterer mot Monsanto

Produsenten av Roundup er den globale landbruksgiganten Monsanto.

Firmaet er ledende i utviklingen og patenteringen av genmodifisert korn, mais og soya.

Monsantos virksomhet har vært gjenstand for store protestdemonstrasjoner i de fleste av verdens land det siste året.

yngve.ekern@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

  1. VERDEN

    Ugressmiddel fra utskjelt selskap bidro til å gi mann kreft, ifølge amerikansk jury

  2. KOMMENTAR

    Ja til tukling med skaperverket! Jo til GMO!

  3. FAMILIE OG OPPVEKST

    Forbrukerrådet: Disse barnejakkene inneholder skadelige stoffer

  4. DEBATT

    La verdens bønder redde klimaet! | Johan C. Løken

  5. VERDEN

    Cannabis-investorer jakter den grønne gullgruven. Nå arbeider dobbelt så mange i USA med cannabis som med kull

  6. DEBATT

    Økologisk mat er hverken sunnere eller mer miljøvennlig