Stadig flere mindreårige fester med russen, men færre av dem er vaksinert mot hjernehinnebetennelse

En 2.-klassing på Nesbru videregående skole har fått smittsom hjernehinnebetennelse. Han har vært med på russefester.

Stadig flere som ikke er russ tar del i feiringen, uten å ha tatt vaksine mot hjernehinnebetennelse.

— Det anbefales at alle som er mellom 16 til 19 år skal ta hjernehinnevaksine, men i praksis ser vi at det er flere av dem som skal inn i russefeiringen som vaksineres, enn det er av dem som går på andre året på videregående, sier kommuneoverlege Meera Grepp i Asker kommune til Aftenposten.

Natt til torsdag ble en 2.-klassing fra Nesbru videregående skole lagt inn på sykehus med hjernehinnebetennelse. Han har den siste tiden blant annet deltatt i russefeiringen, uten at man kan si at det har en sammenheng med at han nå har fått hjernehinnebetennelse.

Likevel påpeker Grepp at hun ser en tendens i at stadig flere yngre folk deltar i russefeiringen, og at de blir med ut med russebussene og ruller. Samtidig er færre av dem vaksinert mot hjernehinnebetennelse.

— Vi har ikke tall på hvor mange færre 2.-klassinger som er vaksinert pr. nå. Men vi ser at det er færre av dem som er vaksinert enn russ, sier hun.

Så du denne?

Ungdomsskoleelever blir med bussene

At stadig flere mindreårige blir med russebussene, er også en trend politiet bekrefter.

— Dette er en trend vi har sett i flere år, men jeg kan ikke si at det er flere i år enn det var i fjor, sier Ole M. Jensen, leder for forebyggende enhet ved politiet i Asker og Bærum.

— Hvor mange det er, er vanskelig å si noe om. Det er forskjell fra kveld til kveld og buss til buss. Vi vet jo at enkelte som kjøper seteplass for en kveld i bussen til 1800 kroner, fortsetter han.

Natt til fredag kontrollerte Follo-politiet to russebusser. I disse bussene var det 13 personer under 18 år som var med bussene.

Jensen forteller at de fleste som blir med bussene er 1. eller 2.-klassingene.

— Men det er også folk som er ungdomsskoleelever. Vår klare oppfatning og sterke anbefaling er at dette ikke er et sted av være, sier han.

Bakgrunn:

Vaksinen funker mot det meste

Om Asker-eleven var vaksinert vil ikke Grepp gå inn på.

— Men med vaksine hindrer man fare for smitte av de fleste typer meningokokker (hjernehinnebetennelse - journ.anm.). Det er kun sjeldne typer som vaksinene ikke virker mot, sier hun.

Hvilken type eleven er smittet av, er foreløpig ikke påvist.

Kommuneoverlegen ber dem som har vært i nær kontakt med eller delt flaske med den som er blitt syk den siste uken om å ta kontakt med lege eller legevakt for å få antibiotika.

Ungdom som føler seg friske og ikke har hatt nær kontakt med den som er blitt syk de siste syv dagene behøver ikke oppsøke lege for sikkerhets skyld.

Les huskereglene:

— Ingen grunn å vente

Overlege ved vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet Jann Storsæter medgir at de kunne vært tydeligere på at de anbefaler alle mellom 16 til 19 år å ta vaksine mot hjernehinnebetennelse. Frem til høsten 2012 ble vaksinen særlig anbefalt russ, mens Folkehelseinstituttet de siste årene har jobbet målrettet mot hele aldersgruppen som går på videregående.

Likevel er Storsæters oppfatning, i likhet med kommuneoverlegen i Asker, at flere russ er vaksinert enn 1. og 2.-klassingene på videregående.

— Det er ingen grunn å vente til man blir russ, sier han.

Ifølge Storsæter er det i underkant av ti personer i hele Norge i alderen 16 til 19 år som får påvist hjernehinnebetennelse i året. Tendensen år for år er at stadig færre får det påvist.

— I denne aldersgruppen er det ikke slik at flere russ får påvist hjernehinnebetennelse enn de som er 16 år, sier han.

Vi sjekker:

Anbefaler hvile, mat og vann

Grepp forteller at mange av dem som får hjernehinnebetennelse er friske, og at de ikke har noen god forklaring på hvorfor de får påvist sykdommen.

— Sånn generelt anbefaler vi at helsetilstanden er så god som mulig når man går inn i feiringen. Vi anbefaler hvile, mat og vann. Smittsom hjernehinnebetennelse sprer seg sjelden noe særlig, men fordi det er alvorlig jobber vi for å forhindre smitte, sier kommuneoverlegen.

Hun sier at de blant annet har vært i kontakt med alle de eleven har vært med ut og rullet sammen med, og at disse har fått en dose antibiotika.

48 ungdommer har så langt fått antibiotika etter tilfellet ble påvist.

Hun fikk hjernehinnebetennelse: