Norge

«Glade jul» fyller 200 år

24. desember 1818 ble det som trolig er verdens mest kjente julesang, «Stille nacht», oppført for første gang i Østerrike.

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB
 • Hilde Bjørhovde
  Journalist

Feiringen av «Stille nacht» ble julaften markert med en konsert i Stille Nacht-kapellet i Oberndorf i Østerrike, om lag 20 minutter unna Salzburg, skriver NRK.

Det er flere oversettelser av «Glade jul» til norsk, men det er Bernhard Severin Ingemanns til dansk fra 1850 som blir mest brukt.

Sangen er opprinnelig skrevet av Joseph Mohr og er oversatt til mer enn 300 språk og dialekter, ifølge BBC. I 2011 ble sangen lagt til på UNESCOs verdensarvliste.

Sopranen Elizabeth Norberg-Schultz utenfor kirken der «Glade jul» ble til for 200 år siden. Hun spilte inn juleplate i kirken på Kirkelig Kulturverksted i 1996. Foto: Snare, Knut

Mus gnaget hull i orgelbelgen

Hva som egentlig skjedde da Stille natt ble til på selveste julaften for 200 år siden, strides de lærde om.

Men produsent og tekstforfatter Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted, som har gjendiktet Stille natt til norsk, fortalte i 1996 denne versjonen under en plateinnspilling med sopranen Elizabeth Norberg-Schulz i kirken der Glade jul ble til:

– Orgelet i Oberndorf, en nabolandsby til Arnsdorf, sluttet plutselig å virke, muligens fordi mus hadde gnaget hull i belgen.

Assistentprest Joseph Mohr visste råd og skrev lynraskt ned teksten til Stille natt, hellige natt. Han ville glede sognebarna i St. Nicholaskirken ved midnattsmessen med en erstatning for orgelet som var gått i stykker.

Teksten ble bragt til organist-vennen Gruber, som på noen timer komponerte melodien til Stille natt. Og ved midnattsmessen fikk menigheten i St. Nicholaskirken høre julesangen for aller første gang. Gruber akkompagnerte selv på lutt.

– Da keiserens hoff spurte Gruber etter notene til Stille natt i 1850, skjønte han at han hadde laget en melodi som ville leve lenge, men han ble aldri offentlig bemerket i sin levetid, sa Erik Hillestad.

Les mer om

 1. Jul
 2. Østerrike
 3. Sang

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse av ny julemusikk: Disse to står for årets fineste juleplate

 2. KULTUR
  Publisert:

  Mannen bak Ole Ivars’ multimillion-suksess: Slik blir den til

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Tjener millioner på 46 år gammel julehit

 4. HISTORIE
  Publisert:

  Disse 11 julelåtene hører du hele tiden. Slik ble de til.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Dette er årets beste trøst for avlyste julekonserter

 6. HISTORIE
  Publisert:

  Alf Prøysens kjente julesang kunne hatt en annen tekst