Norge

Dette kan du bruke bygg til

Byggotto

Kokte byggryn tilberedt som risotto, det vil si kokt i lett kraft fra kylling eller grønnsaker tilsatt finsnittede grønnsaker (for eksempel vårløk, rødløk og gulrot), litt hvitløk og store mengder parmesan. Servert som forrett eller hovedrett.

Byggsjokolade

2 dl byggryn som har ligget i vann over natten, kokes i 5 dl melk ca. 30 minutter, avkjøles noe og tilsettes 50 g sukker eller fruktose, 100 g mørk sjokolade, 1 ss smør, 1 ss honning og 1 ts vaniljesukker. Til slutt røres inn 3-4 dl frosne blåbær. Serveres lunken eller kald.

Byggrøt à la polenta

Kok tykk grøt av byggryn. Avkjøl og sett i kjøleskap til den er stivnet. Skjær grøten i skiver og stek dem i olivenolje. På samme måte brukes polenta (basert på mais) i Italia.

Byggkrem

Bløtlagt hel bygg kokes mør, blandes med stivpisket krem eller kvarg og tilsettes en god porsjon mandelflak. Serveres med saus av solbær, blåbær eller krekling.

Byggbrød

Bygg egner seg dårlig til baking ettersom det inneholder lite gluten. Men det går greit å blande opptil 20 prosent bygg i brøddeigen. Profesjonelle bakere kan blande inn opptil 40 prosent bygg.

Les også

  1. Bygg er sunnest

Les mer om

  1. Helse