Overså reglene for barneidrett

Foreldrene blåste i barneidrettsbestemmelsene og fikk idretts-Norge mot seg. Søndag kan Siren Sundby blåse inn til OL-gull og bli hele Norges gulljente.

Familiesport. Pappa Jon likte ikke alt i barneidrettsbestemmelsene, og var i sin tid en varm talsmann for at de ikke skulle hindre unger i å konkurrere utenlands før de var 12 år gamle. Han fikk nærmest hele Norges Idrettsforbund mot seg.— Sentralt i barneidrettsbestemmelsene sto regelen om at det ikke var lov til å reise. Jeg mente at alle særidrettene måtte få anledning til å ha bestemmelser som passet deres identitet.- I seiling la vi vekt på at dette var en familiesport. Barna reiste med foreldrene sine og ungene ville gjerne konkurrere med de andre ungene de traff. Hjemme eller borte - det spilte ingen rolle, forklarer Jon.Han og mamma Marianne har vært til stede i Athen under alle OL-seilasene, slik de har fulgt opp Siren og broren Christoffer fra de var små. Men grunnlaget for den suksessen som begge barna har opplevd i sommerlekene, ville - ifølge faren - aldri kommet dersom ikke ungene hadde fått lov til å utfolde seg.

Angrer ikke

Foreldrene lot både Siren og Christoffer prøve seg i seilaser svært tidlig. Familien dro rundt på regattaer i Europa. Foreldrene var tilretteleggere og støttespillere. Ungene konkurrerte begjærlig.- Jeg tror det hadde blitt mye kjedeligere hvis de ikke hadde fått være med tidlig, sier Sundby, som ikke angrer ett sekund på at han så gjennom fingrene med barneidrettsbestemmelsene.- Siren har alltid vært opptatt av mestring. Hun seilte optimist som femåring og syntes det var kjempeflott å være skipper på egen skute. Hun hadde en enhjuling som transportmiddel, og mente at hun burde beherske den. Derfor kunne man se Siren sykle rundt i Son med ranselen på ryggen, og hendene fulle av andre ting.

Nøkkelen til suksess

Samholdet i familien, engasjementet i barnas aktiviteter og familiens felles deling av seiling som hobby, fritid og ferie, er nøkkelen til at barna har drevet det så langt. Mamma Marianne festet et tau til optimistjollen da Siren skulle lære seg å seile. Hun ble på vannet til hun ble hanket inn igjen. Ungen storkoste seg.Siden familien gjorde det meste sammen, ble det også naturlig for Siren å leke og bryne seg på sin eldre bror, og prøve på det samme som ham.Det ble derfor lett og helt naturlig for Siren å konkurrere med gutter og jenter som var eldre enn henne. Det gjaldt like mye alpint som seiling. Fire år gammel kom hun på tredjeplass i slalåm, i klassen for åtteåringer. Hun fikk navnet sitt i avisen.Men da det var NM i optimistklassen det året hun fylte 12 år, ble hun frustrert. Hun fikk ikke være med, enda hun var mer enn god nok. Foreldrene syntes det var noe tull.- Siren er et veldig lekende menneske, sier pappa, som var stolt da Siren allerede som 17-åring deltok i de olympiske sommerleker i Sydney.Nå - fire år senere - har hun lekt seg kanskje helt til topps.

<b>Stolte foreldre. </b>Siren Sundbys foreldre, Marianne og Jon, blåste i barneidrettsbestemmelsene og fikk idretts-Norge mot seg. Men nå kan de stolt se på at datteren tar OL-gull.
<b>Tidlig på'n. </b>Siren Sundby - her som syvåring - lærte seg tidlig å seile.
<b>Full fart. </b>Som fireåring konkurrerte hun med dem som var dobbelt så gamle.