Lukker dørene under Breiviks fengslingsmøte

Borgarting lagmannsrett gir politiet medhold i at dørene skal lukkes for presse og fornærmede under Anders Behring Breiviks fengslingsmøte

Oslo Tingrett har ved de to første fengslingsmøtene holdt stengte dører.

Mandag førstkommende er det nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett i terrorsaken. Retten har sagt ja til at presse, fornærmede og etterlatte kan følge med under rettsmøtet. Kjennelsen ble imidlertid anket inn for Borgarting lagmannsrett av politiet og bistandsadvokatene, så det har ikke vært klart om den ble stående.

Borgarting lagmannsrett ga torsdag politiet medhold i at dørene skal lukkes for presse og fornærmede når den terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) fremstilles for fengsling mandag.

«Lagmannsretten finner etter en samlet vurdering at hensynet til å sikre offentligheten innsyn i rettsforhandlingene her må vike, da det er påkrevet at rettsmøtet holdes for lukkede dører av frykt for at offentlighet vil vanskeliggjøre sakens opplysning.

Lagmannsretten er – i motsetning til tingretten – ikke i tvil om at lukkede dører er påkrevet», heter det i kjennelsen.

— Kunne skade etterforskningen

Politiet mener etterforskningen ikke endelig har avklart om den siktede kan ha hatt medhjelpere i forbindelse med terroranslagene, og frykter at 32-åringen vil få mulighet til å kommunisere med noen på en slik måte at det vanskeliggjør etterforskningen.

Retten mener at med det store antall etterlatte og fornærmede i saken, er risikoen stor for at noen av vanvare kan komme til å røpe forhold som kan skade etterforskningen og vanskeliggjøre oppklaringen av saken, dersom fengslingsmøtet hadde gått for åpne dører.

- Viktig med åpne dører

Norsk presseforbund har argumentert overfor tingretten med at det er spesielt viktig med åpne dører i en slik sak som terrorsaken. Forbundet får støtte av Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

— Jeg argumenterer klinkende klart for åpen rett, fordi det er hovedregelen. Det er strenge regler for å lukke dørene og det er ikke nok at politiet argumenterer med at dette er en alvorlig sak. Det er viktig med åpenhet i de prosessene vi går gjennom nå og at loven blir fulgt til punkt og prikke, sier Lippestad til VG Nett .