Hopp i sjøen, sommeren er ikke over!

I hele Sør-Norge ventes det sol og varme i helgen, og sjøen er fortsatt varm mange steder. En god påminnelse om at også august er en sommermåned.

Til helgen kommer sommeren tilbake i store deler av Sør-Norge – badetøyet kan trygt tas ned fra snoren igjen.

Det blir så tørt og varmt sør for Dovre at det kan bli aktuelt å advare om skogbrannfare. Fullt så tørt er det ikke etter de siste regnskyllene.

– Men det kommer en tørr værtype fremover, det ser vi også i langtidsprognosene, så det kan bli snakk om skogbrannfare, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.

Høytrykket sørger for at varmere luft strømmer inn, og det blir slutt på nattefrosten som har vært på snarvisitt i fjellområdene.

– Enkelte steder har det vært sludd i fjellet, men til helgen blir det varmere også der, sier Moxnes.

Trolig til glede for elever som har reist på leirskole, og andre som ferdes i fjellet. Forhåpentlig har de siste multene i høyfjellet overlevd og kan legges i fryseren til juledesserten.

Kantarell og steinsopp kan få en skikkelig boost i et allerede godt soppår før tørken setter skikkelig inn.

På med badedrakten

I lavlandet på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet er badetemperaturene fortsatt behagelige.

– Det tar jo tid å få varmet opp sjøen om våren, det krever mye energi. Men så holder temperaturen seg godt utover i august. Mange steder ligger den fortsatt på 18–20 grader, sier Moxnes.

Det varme været som ventes i helgen, vil fortsette utover i neste uke, varsler meteorologen. Solen skal skinne, og vind blir det ikke mye av. Det blir godt over 20 grader mange steder.

Multene i høyfjellet har fått en smak av nattefrost, men nå kommer varmen tilbake. Foto: Lise Åserud / NTB (FRB)

I Møre og Romsdal og Trøndelag blir det kraftige regnværet de neste dagene avløst av litt lettere vær i helgen, særlig søndag.

– Været blir preget av byger med temperaturer på 16–18 grader, men litt lettere søndag. Også neste uke vil det bli utrygt for regn, sier Moxnes.

Solgløtt i nord

I hele Nord-Norge er det kjøligere og fuktigere enn i sør, men også her blir det litt bedre vær.

– Det blir gradvis mindre regn og ser ut til å tørke litt opp søndag. Men det blir spredte byger, og det er ikke så godt å si akkurat hvor de kommer, sier meteorologen. Hun kan by på noen solgløtt også.

Gradestokken kommer til å vise rundt 10–12 grader, for høytrykket i sør når ikke helt opp i nord. Dermed siger det lavtrykk inn og gir litt kjøligere værtype.