Norge

Der bloggerne må vokte sine ord

Blogging har gitt kineserne en helt ny måte å kommunisere på. Nå slår myndighetene kraftig ned på dem som velger å bruke bloggene sine til å be om politisk endring i Kina.

 • Forf>

Hao Wu visste at han ba om bråk. Den kinesiske dokumentarfilmskaperen hadde akkurat skrevet et innlegg på bloggen sin — en slags journal på Internett - samtidig som han var i ferd med å publisere en artikkel på den populære nettsiden "Global Voices". Tekstene hadde samme tema: Ytringsfrihet og sensur i Kina.- Jeg vil ikke leve i et samfunn som ikke gir meg lov til å snakke fritt, skrev han.Setningen ble avsluttet med et utropstegn, og etterfulgt av følgende tanke:- Men vent, kanskje det kan føre til at jeg blir sendt i fengsel?

Arrestert.

Fem dager senere var det akkurat det som skjedde. 22. februar ble Hao arrestert. Han sitter nå i fengsel uten tiltale. Kampanjene for å få ham løslatt har spredt seg raskt over nettet, og den Paris-baserte organisasjonen "Reportere uten grenser" har sendt et brev til Kinas president Hu Jintao der de sier at Haos eneste ugjerning har vært å oppføre seg som en uavhengig journalist.I et land der samtlige medier er kontrollert og sensurert av staten, har Internett - og spesielt blogging - gitt kineserne en mulighet til å kommunisere med hverandre på en helt ny måte.

Lever farlig.

Rundt 20 millioner personer i Kina har de siste årene valgt å etablere en slik nettjournal. Noen bruker denne muligheten til å kritisere systemet. Disse bloggerne, og spesielt de som begynner å tiltrekke seg store lesertall, lever farlig.I desember gikk det amerikanske selskapet Microsoft med på å stenge bloggen til Zhao Jing, også kjent som "Anti", etter at kinesiske myndigheter ba om det. Mange andre bloggere har lidd samme skjebne, og flere skal ha blitt kastet i fengsel for å ha publisert uønsket materiale på Internett.

Rømte.

Bloggen til Chen Yongmiao er fortsatt oppe. Men den anerkjente juristen, som ofte skriver om politiske temaer, sier til Aftenposten at enkelte av innleggene hans blir fjernet. Da det kinesiske parlamentet møttes i Beijing i mars, måtte Chen rømme til Shanghai for ikke å bli satt i husarrest i hjembyen, noe som skjedde med et hundretall andre politiske aktivister.- Blogger kan anses som private aviser med små opplag, sier han.

Fryktløs.

Han sier at det han skriver kan deles opp i tre kategorier:akademiske artikler, mediekommentarer og politiske angrep på kinesiske myndigheter. Mens de to første kategoriene ikke tiltrekker seg problemer fra myndighetene, blir de politiske artiklene ofte fjernet.- Jeg er en direkte person, og har ikke mange tabuer. Hvis artiklene får bli på nettet, er det bra. Hvis ikke, er det også i orden. Jeg forstår årsakene til at de sletter artiklene mine.

Ingen frykt.

Men hva om han går for langt? Chen vet han kan lide samme skjebne som Hao, men påstår at han ikke bekymrer seg for det.- Jeg har ingen frykt. Jeg vet hvor grensen går. Jeg er fredelig og rasjonell. Hvis myndighetene en dag kommer for å arrestere meg, kommer jeg til å være rolig, selvsikker og fryktløs.Chen mener at Microsoft aldri burde ha fjernet bloggen til Zhao "Anti" Jing, og at selskaper som Google og Yahoo også danser for mye etter kinesiske myndigheters pipe.- Hvis disse selskapene hemmer Kinas demokratiseringsprosess for å øke sine egne inntekter, vil de måtte betale for dette når prosessen er ferdig.

Gjør ugagn.

Ifølge styreformann Fang Xingdong i et av Kinas største bloggportaler, Bokee, kan bloggere som pusher for politisk forandring gjøre mer ugagn enn godt.- De søker frihet, men det de gjør er å sørge for mindre frihet, sa han nylig til den amerikanske avisen Washington Post, og begrunnet det med at myndighetene ble tvunget til å reagere når de leste innlegg som brøt reglene for hva som kan og ikke kan trykkes.Andre har sammenlignet bloggerne med flypassasjerer som forsøker å krangle med dem som akkurat har kapret flyet - det tjener en god sak, men det kan gjøre situasjonen verre for alle.

Mat og kjærlighet.

De aller fleste bloggere i Kina er ikke politiske opportunister. Med rundt 120 millioner brukere er Internett fortsatt forbeholdt en ressurssterk elite i Kina, folk som nyter godt av Kinas økonomiske vekst. Disse har som oftest lite å tjene på å terge myndighetene.Wang Xianxing er 32 år gammel, og jobber som redaktør for en lokalavis i Beijing. Den populære bloggen hennes, "Matlaging og kjærlighet", er blottet for politisk innhold, og har rundt 6000 treff hver dag.- Blogging er en ny måte for oss å uttrykke oss selv på. Det er ikke nødvendigvis kommunikasjon, ettersom vi ikke behøver å forholde oss til leserne, sier hun til Aftenposten.

 1. Les også

  -Klart vi kontrollerer

Millioner av kinesere har startet sin egen blogg på nettet. Men myndighetene følger nøye med i hva de skriver. CLARO CORTES IV / REUTERS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Apple-sjefen og andre vestlige nettgiganter bøyer av for Kinas cyber-sensur

 2. SPORT

  Google nekter å sensurere

 3. VERDEN

  Han var spøkefullt kjent som Kinas «supervulgære slakter». Nå er menneskerettighetsaktivisten Wu Gan dømt til åtte års fengsel.

 4. NORGE

  Huawei tilbyr «No-spy-agreement» dersom de får bygge ut 5G-nettet i Norge

 5. VERDEN

  Canada ringer, men Kina nekter å ta telefonen

 6. VERDEN

  Koronakrisen har svekket de fleste. Ett land bruker krisen for å sikre større verdensmakt.