Bro med lastebil og bil kollapset i Gudbrandsdalen

Mandag morgen kollapset Tretten bro i Øyer kommune. En lastebilsjåfør ble reddet ut med helikopter, men ingen personer er skadet. – Vi har hatt ufattelig flaks, sier samferdselssjef.

Tretten bro i Gudbrandsdalen har kollapset.

Politiet i Innlandet fikk melding om ulykken klokken 07.34 mandag morgen.

Det var én personbil og én lastebil på broen da den raste sammen. I hvert kjøretøy satt det én person.

Begge førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for, og er i god behold. Føreren av personbilen klarte selv å ta seg ut og komme seg til elvebredden. Vedkommende er tatt hånd om av helsevesenet.

Sjåføren i personbilen klarte selv å ta seg ut av bilen og inn på trygg grunn.

Lokalavisen GD har snakket med sjåføren av bilen, Mari Slåen (24). Hun var på vei til sin første skoledag som lærer i Øyer, da broen knakk sammen under henne.

– Det er et under at det gikk bra. Helsemessig går det bra, kroppen er i god form, men jeg må få bearbeidet dette. Jeg hadde englevakt! sier hun til avisen.

– Nesten som et jordskjelv

Lastebilsjåføren, Terje Brenden, ble reddet ut med helikopter i 8.45-tiden. Til nettstedet Lastebil.no forteller han om en dramatisk time.

– Jeg var midt på brua, da jeg merket noe på bilen. Nesten som om den hadde punktert. Så begynte asfalten å bølge opp og ned foran meg – nesten som du ser et jordskjelv. Plutselig ble det så bratt at jeg kom ikke lenger, sier Brenden.

Han forteller videre at han kjente flere smårykk i bilen mens han ventet på redningsmannskapene, som han hadde kontinuerlig kontakt med på telefon. Etter en drøy time kom luftambulansen.

Brenden ble ikke fysisk skadet i hendelsen.

Har du tips eller bilder? Send en e-post til 2286@aftenposten.no

Sjåføren av lastebilen ble hentet ut av helikopter.

Innlandet fylkeskommune har satt krisestab. Det har også Statens vegvesen.

Vitne: – En skremmende opplevelse

Den kollapsede broen går over E6 og elven Gudbrandsdalslågen. Per Kristian Harildstad fra Vinstra var på vei sørover på E6 da han så en støvsky idet broen kollapset.

– Det gikk veldig fort. Jeg klarte å stoppe 20 meter før broen. Broen datt rett foran meg, sier Harildstad til Aftenposten nesten tre timer etter at det skjedde.

– Det var en skremmende opplevelse, men heldigvis gikk det bra med meg. Jeg ringte med en gang til nødetatene for å varsle om det, legger han til.

Ifølge telefonloggen hans ringte han nødnummeret 113 klokken 07.33. Norsars målestasjoner registrerte en rystelse i bakken på dette tidspunktet.

Han forteller at hengeren til lastebilen var i vannet. 50-åringen tok kontakt med sjåføren av lastebilen for å forsikre seg om at det gikk bra med ham. Ifølge Harildstad fraktet lastebilen grus.

Bildet viser et ambulansehelikopter som henger over lastebilen. Fra helikopteret ser det ut til å henge en redningsperson.

Politiet har snakket med vitner for å kartlegge om det var fotgjengere på broen, men foreløpig er det ingenting som tyder på det. Politiet har også en drone på plass for å sjekke om det er noen som er i vannet.

Klokken 10.20 er det ikke noe som tyder på at flere personer er involvert i hendelsen, opplyser politiets innsatsleder.

Lastebilsjåføren ble hentet ut med helikopter.

Samferdselssjef: – Vi har hatt ufattelig flaks

En del av broen falt over E6, men ingen ble truffet der. På broen som kollapset deler tungtrafikken plass med privatbiler og gang- og sykkelsti. Barn bruker den som vei til skolen.

– Dette er tragisk. Men vi har også hatt ufattelig flaks, sier samferdselssjef Aud Margrethe Rising i Innlandet fylkeskommune.

Hun ser at det som har skjedd er svært alvorlig, og at de vil starte arbeidet med å undersøke årsaken til kollapsen.

Rising opplyser at det er rekvirert mobilkraner for å rydde opp, og at de ønsker å komme i gang med dette før været blir dårligere.

E6 vil trolig være stengt i flere dager

Hovedveien forbi stedet være stengt i lengre tid.

– E6 kommer helt sikkert til å bli stengt i flere dager. Det blir skiltet med omkjøring i begge retninger, sier Terje Krogstad.

Han er leder i Geografisk driftsenhet midt i Innlandet politidistrikt.

Tyngre kjøretøy anbefales å velge riksvei 3.

Tretten bro var 148 meter lang.

Åpnet i 2012 – tilsvarende brotype kollapset i 2016

Tretten bru var 148 meter lang og krysset både Gudbrandsdalslågen og E6. Den ble åpnet i 2012 og er bygget i tre.

Broen er en limtrebro og er av samme konstruksjon som en tilsvarende bro som kollapset på Sjoa i februar 2016.

Tretten bro ble sist inspisert 3. juni 2022. Den ble også inspisert i 2021. Inspeksjonen ble gjennomført av fylkeskommunen. Rapporten fra inspeksjonen er offentliggjort.

Nå vil Statens vegvesen og Innlandet fylke sette i gang en ekstern granskning av brokollapsen.

– Vi skal ha en fullstendig og uavhengig gjennomgang av hendelsen. Det skal være trygt å kjøre på norske veier. Derfor er det viktig å komme til bunns i denne saken, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding.

Granskningen vil gjennomføres av et uavhengig fagpanel.

Ordfører: – Uvirkelig

Ordfører i Øyer, Jon Halvor Midtmageli (Sp), var på stedet mandag morgen.

– Jeg står her og ser på det nå. Den er helt ødelagt – alt har ramlet ned, sier han til Dagbladet.

– Det er helt katastrofalt, helt uvirkelig, det er jo også ei ganske ny bro.

Slik så broen ut før den raste sammen. Dette bildet er tatt i 2015.

Det bes om at vitner til ulykken tar kontakt med politiet, enten til politiet på stedet eller på telefon 02800.