Arbeidstilsynet slår alarm etter flere dødsulykker i sommer: – Får vondt i magen av dette

47 alvorlige ulykker på norske byggeplasser i sommer. Åtte døde. Nå frykter Arbeidstilsynet enda flere dødsfall.

23. mai falt en polsk arbeider på en betongplatting ved et gammelt bilopphuggeri i Risør. Han døde dagen etter.

23. mai falt en polsk 49-åring fire meter rett ned på en betongplatting i Risør. To uker senere falt en mann ned fra en lift i Varhaug i Rogaland. Begge døde.

De er bare to av 47 alvorlige arbeidsulykker i byggebransjen som Aftenposten har identifisert mellom 23. mai og 1. august i år.

Da vi gikk gjennom Arbeidstilsynets ulykkesvarsler og mediearkivet Retriever, så vi at:

  • 8 av sommerens ulykker endte med at arbeideren omkom.
  • 15 ulykker skjedde fordi den ansatte falt.

Flere av hendelsene blir nå etterforsket av politiet.

Les også

Arbeidstilsynet: Sjokkert over forholdene i hyttekommunene

– Hver dag er det en arbeider som risikerer livet. Det er bare et tidsspørsmål før vi ser en ny dødsulykke, mener Kenneth Tønnessen i Arbeidstilsynet. Her fra en kontroll i mars i år.

Her er noen av de verste ulykkene:

  • 24. mai døde Grzegors Sandomierski (49) på Ullevål sykehus i Oslo på grunn av hodeskader etter et fall på fire meter i Bossvika i Risør. Politiet har uttalt til lokalavisen at de var usikre på hvor han var ansatt. «Det er blant omstendighetene vi nå jobber for å få kartlagt», sa etterforskningslederen til Agderposten.
  • 29. juni falt en mann ned fra et tak i Lier. Han ble kritisk skadet og fløyet med helikopter til Ullevål sykehus. Fallulykken skjedde da han skulle skifte taket på bygget.
  • 25. juli ble en mann i 40-årene kritisk skadet etter at han falt 2,5 meter fra en stige ved Norefjellstua på Norefjell, hvor han satte opp en hytte. Mannen ble fløyet til Ullevål sykehus med alvorlige skader, skrev Drammens Tidende. Ifølge dem hadde ikke mannen bostedsadresse i Norge.

– Jeg kan bekrefte at personen som falt ved Norefjellstua, døde av skadene.

Det sier politiadvokat ved Sørøst politidistrikt, Bjørn Bakko, til Aftenposten. Han har etterforskningsansvar for ulykken i Lier og på Norefjell.

Begge sakene er fortsatt under etterforskning. Ingen er siktet. Aftenposten har ikke lykkes med å få en kommentar fra politiet angående dødsulykken i Risør.

Les også

«For bedriften var jeg bare et verktøy som gikk i stykker. Ikke et menneske som ble skadet»

Mannen som falt og døde i Risør i mai, ble hentet i helikopter. Politiet sa etterpå at de var usikre hvor han var ansatt.

Inspektør: – Får vondt i magen

Flere av de ansatte som er blitt hardt skadet, bygget hytter da de falt.

– Jeg får vondt i magen av dette. Vi venter jo bare på at det skal skje enda en ulykke, sier seniorinspektør i Arbeidstilsynet, Kenneth Tønnessen.

Han jobber ved A-krim-senteret i Kristiansand, et tverretatlig senter der politiet, Skatteetaten, Nav og Arbeidstilsynet samarbeider om å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

Da Aftenposten var med Arbeidstilsynet på inspeksjon i hyttekommunene Geilo og Uvdal i mars, var resultatet nedslående: Ved fem av fem byggeplasser ble det avdekket livsfarlige arbeidsforhold.

– I sommer har Arbeidstilsynet fortsatt å kontrollere hytteprosjekter, blant annet på Geilo. Dessverre ser vi liten bedring. Vi har stanset bortimot samtlige byggeplasser vi har besøkt. På enkelte byggeplasser har vi stanset flere bedrifter på samme sted, forteller Tønnessen.

Han mener vi trenger sterkere reaksjoner.

– Vi kan ikke la dette fortsette. Hver dag risikerer en ny arbeider livet. Det er bare et tidsspørsmål før vi ser en ny dødsulykke.

Les også

I 2017 tok verneombud dette bildet. Så fortsatte hyttegiganten å bryte loven.

Dødsulykken i Risør var bare én av 47 alvorlige arbeidsulykker i sommer.

Fallulykker vanligst

I fjor døde 31 personer på jobb i Norge, ifølge Arbeidstilsynet. De siste årene har det vært en moderat økning i arbeidsrelaterte dødsfall. Historisk er dette likevel ikke spesielt høyt. Fra 2011–2020 var det gjennomsnittlig 35 arbeidsskadedødsfall pr. år.

Men én bransje skiller seg ut. I byggebransjen har antallet døde vært høyt helt siden 2000. I tiåret 2011–2020 omkom i snitt åtte arbeidstagere pr. år i denne næringen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er fallulykker den vanligste arbeidsulykken. Av omkring 20.000 arbeidsulykker som ble rapportert til Nav i 2020, skyldtes om lag en femtedel et fall.

Aftenpostens oversikt viser at tre arbeidstakere døde etter fallulykker bare i sommer.

I tillegg kunne TV2 16. august melde at en 60-åring ble funnet død i en silo etter at han trolig falt fra en stige.

Også Sjøfartsdirektoratet meldte i sommer at to personer har dødd etter fallulykker til sjøs så langt i år.