Norge

Hevder mye gikk galt da Norge skulle evakuere afghanere fra Kabul

Folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge. Mange som burde vært evakuert hit, ble igjen i Kabul. Det sier afghansk general til Aftenposten.

Slik så det ut inne i et norsk Hercules-fly 26. august. Flyet fraktet afghanere som Norge hadde plukket ut, og som ble evakuert fra Kabul. Flere slike flyvninger gikk fra Afghanistan til Georgias hovedstad Tbilisi. Her ble passasjerene flyttet over til chartrede fly med kurs for Norge.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist
  • Afshin Ismaeli
    Journalist

General Ghulam Daud Tarakhil var den første kommandanten for CRU, den afghanske antiterrorstyrken norske soldater trente og levde tett på fra 2014.

Nå har han sendt brev til Forsvarsdepartementet, et brev Aftenposten har kopi av. I brevet kritiserer generalen prosessen som fant sted da vestlige styrker fortsatt kontrollerte flyplassen i Kabul.

Norge hadde lister over afghanere som hadde jobbet tett med Forsvaret og annen norsk myndighet i Afghanistan. Man fryktet at disse kunne være mål for gjengjeldelsesaksjoner fra Taliban, derfor ønsket norske myndigheter å evakuere dem til Norge snarest.

Blant disse var mange fra CRU.

Men så skjedde det noe, forteller generalen:

«Det er verdt å merke seg at mange som ble evakuert til Norge som personell fra CRU, ikke var det. De var venner eller slektninger av (en navngitt person i CRU, red.anm.) Dette skulle ikke vært gjort. Det var et svik mot enkeltpersonene i CRU og deres familier», skriver Daud til Forsvarsdepartementet.

Les hele saken med abonnement