Norge

Oslofolk har brukt naturen tre ganger mer enn vanlig i koronakrisen

Bruken av grøntområder i Oslo og nærområder i marka har nær tredoblet seg under koronakrisen, ifølge en undersøkelse fra Norsk institutt for naturforskning.

Skogsbilvei i Østmarka i Oslo. Halvard Alvik / NTB scanpix

 • NTB

Miljøbyråd i Oslo, Arild Hermstad (MDG), mener at NINA-undersøkelsen viser at det er viktig å ta vare på grøntområder og naturen i og rundt Oslo. Heiko Junge / NTB scanpix

Forskerne har undersøkt aktiviteten ved hjelp av mobile sporingsdata i treningsapplikasjonen Strava, delt av tusenvis av innbyggere i hovedstaden, opplyser NINA på sine nettsider.

– Vi har sett en økning i alle former for utendørsaktiviteter, både løping, fotturer og sykling, og alle deler av byen og omegn tas i bruk. Den største økningen fant vi likevel på avsidesliggende stier, sier Zander Venter, som er en av forskerne bak studien.

Økt aktivitet i parkene

Venter mener at dette tyder på at tilgang på grøntarealer både demper de negative effektene av isolering, gjør det lettere å overholde retningslinjer om sosial distansering og muligens reduserer risikoen for smitteoverføring.

Innenfor bykjernen var økningen størst i grønne nabolag og parker, ifølge undersøkelsen. Forskerne mener at dette er et signal som må tas med i betraktningen i framtidig byplanlegging.

Søker seg til naturen

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad (MDG), mener at resultatene i undersøkelsen viser hvor viktig det er å sette hensynet til naturen først.

– Folk søker seg til naturen i krisetid, og her ser vi at det har hatt en viktig effekt på å dempe smitte, sier han til NTB.

Miljøbyråden er glad for at flere har fått øynene opp for fjorden og marka, og han mener at det viser hvor viktig det er å ta vare på naturen.

– Forskningen fra Norsk institutt for naturforskning viser at det er viktig å ta vare på grøntområdene i byen, også i et smittevernperspektiv, sier Hermstad.

 1. Les også

  Ti spektakulære turforslag i Oslomarka | Anders Skaiå

 2. Les også

  Kristoffer Heian skulle ta et bilde av den populære hengebroen. Da oppdaget han grevlingen.

 3. Les også

  Skifolket måtte klumpe seg sammen på skogsbilveiene i år

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Viktigste klimatiltak: La norsk natur i fred

 2. OSLOBY

  Hvem har ansvar for å rydde opp?

 3. NORGE

  Klimaeffekten av vindmøller og kortreist mat kommer først om flere tiår

 4. NORGE

  Forskernes sammenligning av korona og influensa skapte stort engasjement. Slik svarer de på kritikken.

 5. POLITIKK

  Oslo vil ha nye regler for å unngå kollektiv-smitte

 6. NORGE

  Måkedebatt i flere byer – dyrevernere oppfordrer til fredelig sameksistens