Norge

Oslofolk har brukt naturen tre ganger mer enn vanlig i koronakrisen

Bruken av grøntområder i Oslo og nærområder i marka har nær tredoblet seg under koronakrisen, ifølge en undersøkelse fra Norsk institutt for naturforskning.

Skogsbilvei i Østmarka i Oslo. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

 • NTB

Miljøbyråd i Oslo, Arild Hermstad (MDG), mener at NINA-undersøkelsen viser at det er viktig å ta vare på grøntområder og naturen i og rundt Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Forskerne har undersøkt aktiviteten ved hjelp av mobile sporingsdata i treningsapplikasjonen Strava, delt av tusenvis av innbyggere i hovedstaden, opplyser NINA på sine nettsider.

– Vi har sett en økning i alle former for utendørsaktiviteter, både løping, fotturer og sykling, og alle deler av byen og omegn tas i bruk. Den største økningen fant vi likevel på avsidesliggende stier, sier Zander Venter, som er en av forskerne bak studien.

Økt aktivitet i parkene

Venter mener at dette tyder på at tilgang på grøntarealer både demper de negative effektene av isolering, gjør det lettere å overholde retningslinjer om sosial distansering og muligens reduserer risikoen for smitteoverføring.

Innenfor bykjernen var økningen størst i grønne nabolag og parker, ifølge undersøkelsen. Forskerne mener at dette er et signal som må tas med i betraktningen i framtidig byplanlegging.

Søker seg til naturen

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Arild Hermstad (MDG), mener at resultatene i undersøkelsen viser hvor viktig det er å sette hensynet til naturen først.

– Folk søker seg til naturen i krisetid, og her ser vi at det har hatt en viktig effekt på å dempe smitte, sier han til NTB.

Miljøbyråden er glad for at flere har fått øynene opp for fjorden og marka, og han mener at det viser hvor viktig det er å ta vare på naturen.

– Forskningen fra Norsk institutt for naturforskning viser at det er viktig å ta vare på grøntområdene i byen, også i et smittevernperspektiv, sier Hermstad.

 1. Les også

  Ti spektakulære turforslag i Oslomarka | Anders Skaiå

 2. Les også

  Kristoffer Heian skulle ta et bilde av den populære hengebroen. Da oppdaget han grevlingen.

 3. Les også

  Skifolket måtte klumpe seg sammen på skogsbilveiene i år

Relevante artikler

 1. NORGE

  Viktigste klimatiltak: La norsk natur i fred

 2. OSLOBY

  Hvem har ansvar for å rydde opp?

 3. NORGE

  Klimaeffekten av vindmøller og kortreist mat kommer først om flere tiår

 4. NORGE

  Måkedebatt i flere byer – dyrevernere oppfordrer til fredelig sameksistens

 5. NORGE

  Forskernes sammenligning av korona og influensa skapte stort engasjement. Slik svarer de på kritikken.

 6. KULTUR

  Fra grått til grønt, rosa og blått: – Vi fikk heiarop!