Norge

Juvente: 13-16-åringer får altfor lett kjøpe alkohol

Avholdsorganisasjonen Juvente sendte i fjor 1.393 tenåringer mellom 13 og 16 i butikken for å kjøpe alkohol. 18,5 prosent fikk med seg varer med 18-årsgrense.

Andelen mindreårige som fikk kjøpe varer med 18-årsgrense i 2019 var 18,5 prosent. Ungdommen som blir sendt til ulike dagligvarebutikker i landet, er ikke kledd opp for å se eldre ut enn de er, og de bruker ikke falsk legitimasjon. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Resultatene fra årets kontrollrapport viser en liten nedgang for 2019 sammenlignet med 2018, men Juvente mener det fremdeles er altfor lett for mindreårige å kjøpe alkohol, skriver Vårt Land.

Ungdommen som blir sendt til ulike dagligvarebutikker i landet, er ikke kledd opp for å se eldre ut enn de er, og de bruker ikke falsk legitimasjon. Andelen mindreårige som fikk kjøpe varer med 18-årsgrense i 2019 var altså 18,5 prosent, ned fra 20 prosent i 2018.

Jenter får oftere kjøpt alkohol enn gutter, og Troms og Finnmark er det fylket som oftest selger til mindreårige.

– Dette er selvsagt ikke godt nok. Mindreårige skal ikke få kjøpt alkohol i dagligvarebutikkene, sier bransjedirektør for Virke dagligvare Ingvill Størksen.

Det ble gjort noen tester på Vinmonopolet også, der Juvente ser om 17-åringer får kjøpt varer med 20-årsgrense. I 2018 fikk 17-åringene nei 52 av 53 ganger de prøvde seg. I 2019 fikk de derimot kjøpe i hele 9 av 80 forsøk, noe Vinmonopolets kommunikasjonssjef Jens Nordahl ikke har noen god forklaring på.

– Alderskontroll er noe Vinmonopolet tar på dypeste alvor. Det er samfunnsoppdraget vårt det er snakk om. Normalt scorer vi best, men i år glipper det, sier Nordahl.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vinmonopolet
 2. Alkohol

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Norgesferie førte til sterk salgsvekst for Vinmonopolet

 2. ØKONOMI

  Dyrere på Vinmonopolet fra 1. mai

 3. ØKONOMI

  Polet har hatt «påskerush» helt siden koronakrisen traff Norge

 4. LEDER

  Aftenposten mener: Ja, vi elsker... et statlig monopol!

 5. POLITIKK

  Stopp i svenskehandel gir salgsrekord og flere ansatte på polet i Halden

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Ja til øl på bensinstasjon – hvis kommunene vil