– Ti ofre i Birkedal-saken

Påtalemyndigheten mener den har bevis for ti ofre i Birkedal-saken. Den tidligere Frp-politikeren er også tiltalt for å ha bedt barn om å sende nakenbilder på nettet.

Trond Birkedal er tiltalt for nakenfilming og sexovergrep.

I tillegg til å være tiltalt for nakenfilming av unge gutter og for seksuell omgang med en mindreårig gutt, er den tidligere ordførerkandidaten og FpU-lederen Trond Birkedal (31) tiltalt for å ha forledet mindreårige til å kle av seg foran kamera. Det bekrefter advokat Arvid Sjødin overfor Aftenbladet.no.

Les også

Birkedal tiltalt for filming og seksuell omgang med mindreårig

Aftenbladet skrev i vår at 31-åringen skal ha operert med falsk identitet på nettet for å forsøke å skaffe seg nakenbilder av gutter og menn han fikk kontakt med.Ved å utgi seg for å være en jente i slutten av tenårene eller i begynnelsen av 20-årene innledet Birkedal samtaler med flere menn rundt om i Norge.

Birkedal kan her bli dømt etter paragraf 200 annet ledd, i straffeloven, som har en strafferamme på tre års fengsel.

To henleggelser

Nakenfilmingen har en strafferamme på bøter eller fengsel inntil ett år. Seksuell omgang med mindreårige (barn under 16 år) har en strafferamme på seks års fengsel.

Nå er det klart at påtalemyndigheten mener å ha bevis for ti ofre i saken.

– Det er ti fornærmede i tiltalebeslutningen, sier politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.no.

Han legger til at to forhold er henlagt. Disse henleggelsene er påklaget.

Ingen overraskelser

– Tiltalen bygger på det Birkedal har forklart seg om, og stått fram og bedt om unnskyldning om. Det er ingen overraskelsesmomenter her, sier advokat Sjødin.

Han påpeker at Birkedal selv nekter straffeskyld for seksuell omgang med mindreårig. Birkedal ser fram til å få rettssaken overstått.

– Jeg ser frem til å få disse påstandene belyst i en rettssak. Den oppmerksomhet saken nå har fått, gjør at det er riktig at dette blir endelig avklart i retten, sier Birkedal til Aftenbladet.no.

– Enhver som er inni en slik sak, ser fram til at det er en endre på det. Slik er det også med Birkedal, sier Sjødin, som ikke ønsker å få nærmere inn på innholdet i tiltalen på dette tidspunktet.

Lite informasjon

Heller ikke Monsen ønsker å utdype tiltalen, ikke før partene i saken er blitt orientert.

– Det er rimelig at både tiltalte og de som er fornærmede i saken får kunnskap før pressen. Det tar litt tid. Jeg har tenkt å sende brev til fornærmede i dag, sier Monsen, som regner med at tiltalen kan offentliggjøres over nyttår.

Bistandsadvokat: – Belastende

Hege Salomon er bistandsadvokat for fem av de fornærmede i denne saken, deriblant den daværende 15-åringen som hevder å ha blitt utsatt for seksuelt overgrep fra Birkedal i 2008.

– Saken har vært veldig belastende for ham. All presseomtalen har minnet ham på saken, sier Salomon.

Hun representerer også Martin Bratland Andersen, som avslørte og anmeldte Trond Birkedal for snikfilming.

– Jeg har pratet med flere av mine klienter. De reagerer forskjellig ut ifra hvem man er og hva man har opplevd. Generelt synes de det er bra at det skjer noe i saken. De ser fram til å få forklare seg og få prøvd saken i retten, sier Salomon til Aftenbladet.no.

– På vegne av mine klienter synes jeg det er en lettelse at det blir tatt ut tiltale i forhold til disse punktene. Men det kom ikke som noen overraskelse på meg at det er tatt ut tiltale, for politiet har gjort en veldig grundig og god jobb i saken, sier hun.

Som en bombe

Birkedal har vært leder i Fremskrittspartiets Ungdom og var til mars i år fremdeles sentralstyrerepresentant i Frp. Han var ordførerkandidat for Stavanger Fremskrittsparti da saken «sprakk» 21. mars i år. Saken slo ned som en bombe i Fremskrittspartiet:

— Vi er i sjokk, sa formann Terje Halleland i Rogaland Fremskrittsparti til Aftenbladet.no like etter at siktelsen ble kjent.

Saken ble allment kjent mens det pågikk et bystyremøte i Stavanger. Bystyret tok en pause, og Fremskrittspartiets gruppe forsvant inn i et rom for møtevirksomhet. Fremskrittspartiet endret listen sin til kommunevalget i Stavanger - og leverte en liste hvor Birkedal ikke var med.

Birkedal sto tidlig i oktober frem som homofil i magasinet Plot.

Forklaring: Undertrykt legning

-Jeg har erkjent at jeg er homofil, selv om det fortsatt er noe jeg sliter med å si, sa Trond Birkedal i et stort intervju med magasinet.

I intervjuet fortalte Birkedal at det hektiske livet, fra han som 19-åring ble valgt inn i bystyret i Stavanger, via lederverv i FpU til ordførerkandidat og sentralstyremedlem i Frp, gjorde at han ikke tok seg tid til å finne ut hvem han selv egentlig var.

— Jeg er jo ikke femi. Jeg går ikke med knekk i håndleddet. Jeg gremmes over Gay Parade. Homofili har ikke definert meg som person. Hvis jeg hadde fortalt til folk at jeg var homofil, hadde jeg blitt plassert i bås. Jeg hører jo hva folk sier om homofile når de ikke er der. Du vil ikke at folk skal snakke sånn om deg. Så jeg har lagt det på hylla og tenkt at jeg kan ta meg tid til det en annen gang, sa Birkedal til Plot.

Han bekreftet i intervjuet at han på sett og vis hadde visst om sin egen legning siden han var 12-13 år gammel.

— Men jeg har fordommer. Jeg har en venn som er homofil, men jeg er ukomfortabel med å snakke med ham om det. Det er merkelig. Skulle tro at jeg, som er ressurssterk, har sterk psyke og et nettverk, forsto at det ikke hadde fått konsekvenser, sa han til Plot.

Trond Birkedal mener hans undertrykte homofile legning er grunnen til at han gikk så langt at han filmet menn i dusjen.

— Sånne drifter finner vel alltid et utløp. De er sterke og må fram. Hadde jeg vært åpen om dette med legning lenge før, ville jeg jo aldri gjort det jeg gjorde. Men det er en del ting jeg fortsatt ikke forstår. Jeg forstår ikke at jeg har klart å bære på dette alene. Så lenge! Alt jeg har klart å leve sånn. Og de jeg filmet... Jeg forstår ikke hvordan jeg kan ha gjort noe sånn, forteller han.