Norsk statsborger pågrepet i Saudi-Arabia

Den 25 år gamle Mohyeldeen Mohammad, som kom i fokus etter islamdemonstrasjonen i Oslo i fjor, er arrestert av sikkerhetspolitiet i Saudi-Arabia. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er orientert om pågripelsen.

Universitetet i Medina har tidligere sagt at de anser Mohyeldeen Mohammad som politisk aktiv. Lørdag ble han pågrepet da han landet på flyplassen der.

Mohammad, som blir beskrevet som en radikal islamist, reiste torsdag fra Larvik tilbake til Saudi-Arabia der han studerer Koranen. Da flyet landet i den hellige byen Medina, ble den norske statsborgeren umiddelbart arrestert, skriver Dagbladet .

Norges ambassade i Riyadh bekrefter overfor avisen at 25-åringens familie har varslet Utenriksdepartementet om arrestasjonen. Ifølge Dagbladet skal også PST ha fått beskjed.

– Mohyeldeen Mohammad har ikke fått vite hva han er siktet for. Det eneste politiet i Medina vil si, er at han er arrestert etter informasjon fra norske myndigheter, sier en talsmann for familien til Dagbladet.

Mohammad studerer islamsk sharialov ved det islamske universitetet i Medina, men ble utvist fra skolen i mars 2010 fordi de anså ham som politisk aktiv etter hendelsene i Norge. 25-åringen anket utvisningen og fikk fortsette.

Kraftige reaksjoner

UDs pressevakt Hilde Steinfeldt sier til Dagbladet at UD ikke er kjent med at norske myndigheter skal ha gitt noe informasjon om Mohammad til myndighetene i Saudi-Arabia.

25-åringen markerte seg i nyhetsbildet i fjor vinter i forbindelse med demonstrasjonene som oppsto etter at Dagbladet trykket en karikaturtegning av profeten Muhammed. Under et arrangement på Universitetsplassen i Oslo 10. februar sa han blant annet i sin appell: «Når vil norske myndigheter forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for seint. Kanskje ikke før vi får et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel».

Reaksjonene på uttalelsene hans var kraftige, også i muslimske miljøer, som tok avstand fra appellen.

La ut skytevideo

Lørdag skrev Klassekampen at Mohammad hadde lagt ut en video på nettstedet YouTube der han skyter med luftgevær og roper «Allahu Akbar». Tittelen på videokuttet er «Jihad Norge».

Ifølge stiftelsen Human Rights Service skal han overfor dem på telefon ha bekreftet at han har lagt ut videosnutten, som søndag formiddag hadde fått i underkant av 1.000 visninger.

I et intervju med Klassekampen noen dager etter demonstrasjonen i februar i fjor kommenterte han en melding om en mann som var steinet til døde i Somalia på denne måten: «Etter det jeg kjenner til var den personen homofil, og det er den straffen han da fortjener». 25-åringen sa også til NRK at ikke-muslimske land må sees på som krigssoner, og at demokrati ikke er tillatt i islam.

Mohyeldeen Mohammad ble også politianmeldt for trusler mot to journalister fra Dagbladet, men saken ble henlagt. Han fikk også oppmerksomhet i fjor etter at han beskrev Osama bin Laden i svært positive ordelag på sin Facebook-profil.