Norge

Fem skiturister omkom i snøskred i Troms

Fem døde og en overlevde i et snøskred ved fjellet Sorbmegaisa i Nord-Troms i går ettermiddag.

Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet hvor et snøskred i går begravet en fransk og fem sveitsiske turister. Fem personer er bekreftet omkommet og en person er sendt til sykehus.
 • Kaja Korsvold
  Journalist
 • Håkon Letvik
 • Tine Dommerud
  Journalist
Det var fint vær og god sikt mandag da raset gikk.

Av en gruppe på 12 skiløpere fra Sveits og Frankrike ble seks tatt av et stort snøras i Djupvik i Kåfjord kommune ved 14.30-tiden i går ettermiddag.

Fra Sveits og Frankrike

Fire av de omkomne er sveitsiske statsborgere, mens en kommer fra Frankrike, opplyser Troms politidistrikt. En franskmann ble funnet i live og brakt til Universitetssykehuset i Tromsø.

Like før mørkets frembrudd i går ble den siste av de omkomne funnet, seks meter nede i snømassene.

Myndighetene i Sveits og i Frankrike ble i går varslet gjennom landenes ambassader og utenriksdepartement, slik at de pårørende i hjemlandet kan underrettes etter hvert som de omkomne er identifisert.

– Arbeidet med identifiseringen har nå høy prioritet, sier politiinspektør Astrid Nilsen ved Troms politidistrikt. De øvrige seks i turfølget ble i går kveld brakt til Tromsø, hvor politiet tirsdag formiddag vil ha samtaler med dem for å få klarlagt alle omstendigheter rundt ulykken.

Fryktet ulykke

Ledelsen i kommunen har i lang tid fryktet at noe slikt skulle skje. Jevnlig kommer det skiturister med båt, som tar skiene på nakken og kjører offpiste nedover fjellene.

I helgen så lokalbefolkningen at det var stor skredfare i Djupvik, og var forundret over at noen ønsket å ta seg oppover.

-Men vi har hverken lover eller hjemler til å nekte folk å bruke naturen, sier fungerende ordfører Svein O. Leiros. Som ved en skjebnens ironi er han på skredseminar med NVE mens redningsarbeidet pågår. I dag skal han holde foredrag nettopp om Kåfjord og rasfare.

Skiturister

De 2200 innbyggerne i Kåfjord har sett en økende interesse fra offpistekjørere de siste årene. Skituristene kommer med seilbåter til enden av fjellet, tar skiene på ryggen og går oppover.

-Vi anbefaler alle å bruke lokale guider, men det er mange som ikke vil betale dette. Terrenget er vanskelig, og turistene utsetter også letemannskapet for fare, sier Leiros.

Ordføreren snakket i går kveld med lokalkjente.

— De mener at skigåerne må ha utløst raset selv. Dette er et farlig område som ingen lokalkjente ville ha beveget seg inn i. Hellingen på fjellveggen anslås til 40-50 og opptil 60 grader, sier ordføreren.

De utenlandske turistene brukte ikke lokal guide, noe kommunen anbefaler.

Det livsfarlige fjellet

-Uansett er dette en veldig trist sak for kommunen, men vi har lenge fryktet at noe slik kan skje, sier Leiros. Ordføreren viser også til at Sorbmegaisa på samisk betyr det livsfarlige fjellet.

Direktør og eier av overnattingsstedet Lyngen Lodge, Graham Austick sier at snøskredet garantert ble utløst av skiløperne selv. - Skiløperne utløste skredet da de kjørte inn i området. Det kan jeg si på bakgrunn av en rekke forhold, hvilken vei skiløypa gikk, det bratte terrenget med hele 42 graders helning, værforholdene og snølagene, sier Austick, som er utdannet skredekspert i Østerrike og har vært i Kåfjord siden 2008.

Stor rasfare

Leder av Kåfjord Røde Kors, Elling Vatne, opplyser at det har vært vanskelige forhold i hele vinter. Først var det barfrost med is, så kom det snø.

– Det skal lite til for å løse ut ras, sier Vatne.

Redningsmannskapene oppfanget signaler fra skredsøkerne like etter raset. Alle i følget hadde slike skredsøkere på seg.

Det skal ha vært to grupper bestående av skiturister på tur i området. Det følget som ikke ble tatt av skredet er på guidet tur i regi av Lyngen Lodge.

 1. Les også

  Hadde ikke lokal guide

 2. Les også

  Den alvorligste skredulykken på 26 år