50 sitter fast på Haukeliseter: – Måtte returnere til fjellstuen da snøstormen kom

I løpet av noen minutter snudde idyllen til uvær i fjellet. Både E134, RV7 og Bergensbanen er stengt.

50 gjester har vært innesnødd ved Haukeliseter fjellstue siden søndag. – Det er sjelden E134 Haukeli blir stengt mer enn et par timer. Nå ser det ut til å bli to døgn, sier daglig leder Håkon Aarthun ved Haukeliseter fjellstue.

(Bergens Tidende): Søndag prøvde flere av gjestene på Haukeliseter fjellstue å ta seg hjem. De skjønte fort at de var innestengt.

– Vi har kost oss under fine forhold i helgen, men søndag kom uværet. I løpet av fem minutter ble sikten dårlig, og snøen lavet ned. Veien ble stengt 12.30, og vi måtte returnere til fjellstuen, sier Erlend Eggestad til Bergens Tidende.

Han skulle ha vært på jobb på Drammen sykehus som audiograf mandag morgen, men må i stedet slå seg til ro med at det sannsynligvis blir et nytt døgn i snøføyken på fjellet.

Bergensbanen stengt

Uværet skaper trøbbel også andre steder i fjellet. RV7 over Hardangervidda er stengt, mens Bergensbanen måtte mandag stenge etter et stort snøras ved Myrdal, som gir strømproblemer.

Strekningen vil ikke bli åpnet før tidligst i morgen, melder Bane Nor, som opplyser at de vil komme med en ny vurdering av situasjonen først klokken 12 tirsdag.

Snøraset mellom Myrdal og Hallingskeid, like øst for Kleven bru, traff et snøoverbygg. Bergensbanen er stengt over fjellet

Uværet vil fortsette

– Det er ikke noen utsikter til at vi kommer herfra i dag. Det blåser liten storm, og det er umulig å komme noe sted. Vi er flere som har måttet melde fra til arbeidsgiver at vi ikke kommer på jobb, sier Eggestad.

Ved 11-tiden meldte Yr liten storm fra sydvest. Den kraftige vinden vil fortsette utover kvelden, men skal avta noe tirsdag.

– Ikke lett å finne igjen bilene, sier Erlend Eggestad, som er en av de 50 som er innesnødd på Haukeliseter fjellstue.

– Jeg kan ikke love noen umiddelbar bedring i fjellet. Der vil det fortsatt være utfordrende værforhold det nærmeste døgnet, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt til NTB.

Fjellovergangene E134 over Haukeli, riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland og fylkesvei 53 Årdal-Tyin er alle stengt på grunn av uvær og åpner ikke mandag.

I tillegg er det kolonnekjøring ved flere andre overganger. Disse kan bli stengt på kort varsel, opplyser Vegtrafikksentralen.

– Stemningen er rolig her på fjellstuen. Det blir ingen brøyting før tidligst i morgen slik det ser ut, så da vet vi hva vi har å forholde oss til, sier Eggestad.

Alle har det bra

Det er knapt mulig å bevege seg utendørs, ifølge Beate Skard, som er pensjonist.

– Vi bor på Stabburet som er en av hyttene ved fjellstuen. Det er ville tilstander. Det er så vidt det er mulig å bevege seg mellom husene når vi skal spise, sier Skard.

Hun skryter av personalet på fjellstuen.

– De gjør en fantastisk jobb. Når vi først skulle bli innestengt, så gir personalet oss en suveren service. Det er mye telefonering og beskjeder til omverdenen, men alle har det bra, sier Skard.

– Har nok mat og drikke

Daglig leder Håkon Aarthun ved Haukeliseter fjellstue sier at det er 50 gjester som nå er innesnødd.

– Det er sjelden vi opplever at det er stengt over så lang tid som dette. Det kan gjerne være stengt noen timer, men nå ser det ut til at E134 Haukeli blir stengt over et par døgn.

Ifølge Aarthun varierer snødybden mellom null og syv-åtte meter.

– Snøen legger seg i fonner. Oppover en dør fikk vi to meter snø. Det er rett og slett ufyselig ute, men vi har mat og drikke så det holder. Vi skal ta godt vare på gjestene, forsikrer Aarthun.

Tog fast på Geilo

Været har skapt problemer også for togpassasjerer som ikke er innestengt av raset.

Bane Nor informerer på sine nettsider at et passasjertog fra Oslo måtte snu på Hallingskeid, og er på vei østover. Ved 18.30-tiden fikk Aftenposten inn tips om at toget sto fast på Geilo.
– Det er såpass mye vær at lokomotivet som skal trekke toget ble stående på grunn av for mye snø på taket. Det jobbes på spreng for å fjerne snøen, og passasjerene vil komme frem til Oslo, men man må regne med kraftige forsinkelser, sier pressevakt Gina Scholz i Vy.

Da Aftenposten kontaktet Vy ca. 18.45 skal toget ha stått i en halv time. Gina Scholz forteller at hun ikke vet når toget vil gå mot Oslo igjen. Hun informerer også om at både nattbusser og nattog innstilles i begge retninger mandag kveld.

– Værprognosene er såpass usikre at vi mener det ikke er forsvarlig å sende passasjerer med tog og buss i natt, sier hun.

Status for fjellovergangene

Vegtrafikksentralen har mandag formiddag følgende meldinger for fjellovergangene:

  • E134 Haukeli: Stengt.
  • E16 Filefjell: Åpent.
  • Rv15 Strynefjellet: Åpent.
  • Rv52 Hemsedal: Åpent.
  • Rv7 Hardangervidda: Stengt.
  • Fv50 Hol-Aurland: Stengt pga. uvær, åpner ikke i dag.
  • Rv13 Vikafjell: Stengt. Ny vurd. tirsdag klokken 10.
  • Fv53 Årdal-Tyin: Åpent. Kan bli stengt på kort varsel.