Manshaus fengslet for fire nye uker

Oslo tingrett har forlenget fengslingen av draps- og terrorsiktede Philip Manshaus med fire uker. Han undergis fullstendig isolasjon i to uker, men kan få kontrollert besøk av familien.

Philip Manshaus ble i Oslo tingrett fengslet i fire nye uker mandag. Her sammen med sin forsvarer Unni Fries.

Retten har bestemt at Manshaus fortsatt kan holdes i varetekt. Han undergis brev- og besøksforbud samt medieforbud i hele fengslingsperioden som ble fornyet med fire uker. Han undergis fullstendig isolasjon i to uker.

Det er snart to måneder siden Philip Manshaus ble varetektsfengslet første gang etter moské-angrepet i Bærum 10. august.

Han har innrømmet de faktiske forhold, men nekter straffskyld. Han påberoper seg en slags nødrett.

Gjorde ny hilsen

Pressekorpset var stort også denne gangen da 22-åringen ble ført inn i sal nummer 227 i Oslo tingrett ved 9.10-tiden mandag.

Da han ble fremstilt første gang for åtte uker siden, hadde han flere blåmerker i ansiktet etter basketaket i moskeen. Mandag hadde han ingen synlige merker i ansiktet.

Slik så Philip Manshaus ut da han ble fremstilt for fengsling et par dager etter moské-angrepet 10. august.

I tillegg til angrepet på moskeen er 22-åringen siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster kort tid før angrepet. Stesøsteren var adoptert fra Kina.

Under fengslingsmøte for fire uker siden gjorde Manshaus en hilsen med høyre arm strakt ut foran seg før han satte seg ned. Dette gjentok han mandag.

Les også

Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum

Medhjelpere?

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt er fornøyd med kjennelsen.

– Vi er fornøyd med at vi har fått medhold på alle punkter, sier Kraby.

Han ba om lukkede dører, slik at pressen ikke kunne være til stede under fengslingsmøtet. Dette blant annet på grunn av bevisforspillelsesfare og fordi spørsmålet om eventuelle medvirkere ennå ikke er avklart. Politiet har hittil sagt at de ikke tror at Manshaus hadde medhjelpere, men har ikke utelukket det 100 prosent.

– Vi er godt i gang med arbeidet med å gå igjennom innholdet fra hans PC, sier Kraby til Aftenposten.

Les også

Slik overmannet de to pensjonistene 21-åringen. – Han løsnet to skudd mot meg

Har fått besøk av faren

I kjennelsen fra Oslo tingrett kommer det frem at Manshaus mener det er monotont og kjedelig å sitte i varetekt med restriksjoner.

Retten mener likevel at det er rimelig med restriksjoner på nåværende tidspunkt. Retten viser til politiet så langt har samtykket til et kontrollert
besøk fra et familiemedlem. Det er faren som har besøkt Manshaus én gang.

– Ved slike besøk er polititjenestefolk til stede for å kontrollere det som bli sagt. Den siktede kan ikke snakke om saken under besøket. Siden vi er nødt til å ha politifolk til stede, er slike besøk svært ressurskrevende, sier Kraby.

Kraby har under fengslingsmøtet mandag sagt at politiet igjen er åpne for å vurdere slike kontrollerte besøk, dersom initiativet kommer fra siktede selv eller fra familiemedlemmer.

Var i tvil, men lukket dørene

Også denne gangen startet rettsmøtet med spørsmål om lukkede dører. Mens aktor ba om at rettsmøtet går bak lukkede dører, ba forsvarer Fries på vegne av sin klient om at dørene ikke må lukkes. Også pressen mente at fengslingsmøtet bør gå for åpne dører.

Etter nesten 40 minutters behandling av spørsmål om lukkede dører, konkluderte retten med at dørene skal lukkes. Tingrettsdommer Anette Barth skriver i kjennelsen at retten er under noe tvil kommet til at dørene skal lukkes.

– Om fire uker ligger det an til åpne dører, sier aktor Kraby etter fengslingsmøtet.

Dette på bakgrunn av at politiet vil i løpet av de neste ukene trolig ha gått igjennom PC-en og andre databeslag som er hentet inn.

Vil forklare seg for åpen rett

Manshaus er hittil blitt avhørt av politiet to ganger. Begge ganger i slutten av august. Etter det har han ikke ønsket å forklare seg.

– Han har gitt detaljert forklaring tidligere og ønsker ikke å forklare seg mer akkurat nå. Det kan hende at han vil forklare seg mer når han får tilgang til dokumenter i saken, sier forsvarer Unni Fries etter rettsmøtet.

Hun legger til at han ønsker å forklare seg i retten når pressen er til stede.

– Han vil fortelle kort om hvorfor han ikke innrømmer straffskyld med åpne dører. I den settingen vil han si til omverdenen hvorfor han har gjort det han har gjort, sier Fries.