Norge

Siv Jensen: - Dette er ikke en debatt om pinnekjøtt eller pils

Siv Jensen mener den siste ukens debatt om den norske kulturarven er en viktig debatt, men at den handler ikke om hva man spiser på julaften.

Siv Jensen mener debatten om den norske kulturarven er viktig, men at den handler om verdier og ikke det materielle. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

 • Lars Martin Gimse

— De som prøver å gjøre dette til en debatt om pinnekjøtt og pils, tåkelegger det det egentlig handler om. Dette handler om hvilke verdier vi vil ha, sier Frp-leder Siv Jensen, til Aftenposten.no.

Vel hjemme i Norge etter ferie på Bali med familien har Jensen hatt tid til å sette seg inn i den siste ukens debatt om den norske kulturarven. Debatten som ble sparket i gang av Frps egen Christian Tybring-Gjedde, da han i Stortinget ba Hadia Tajik definere norsk kultur.

Og med hjelp fra Jon Hustad og hans kronikk «Ikkje min kulturminister», livnet debatten virkelig til.

- Dette handler ikke om kebab og sushi

Siv Jensen mener diskusjonen rundt den norske kulturen er viktig, men at den er ganske misforstått.

Les også

- Debatten er for viktig til å frontes av innvandringsfientlige talsmenn som Tybring-Gjedde

— Norge skal ha en vidåpen dør for andre kulturer, men det er noe ganske annet enn å ha døren åpen for ukultur, sier Jensen. - Den ytre påvirkningen som er bra for oss, er ikke det vi må diskutere. Vi må diskutere hva slags påvirkning vi ikke vil ha. For å si det sånn så handler dette ikke om kebab og sushi.

Jensen mener man i Norge, i en misforstått iver etter å være tolerante og forstå, har tillatt en utvikling der det har utviklet seg selvsegregerte innvandrersamfunn.

— Tajik viste til at man skal gjøre sin plikt og kreve sin rett. Jeg er veldig enig i slagordet, men i disse samfunnene krever man sin rett uten å gjøre sin plikt. Det må vi sette foten ned for, sier Jensen.

Frp-lederen er opptatt av at enkelte verdier i det norske samfunnet ligger fast, selv om Norge er, og har vært, i en rivende utvikling.

- Vi skal ikke holde fast i fortiden for å bli lykkelige

- Hva mener du selv er typiske trekk ved norsk kultur?

— Man kan ha ulik oppfatning av detaljene, men å gjøre det til en debatt om pinnekjøtt og pils er en avsporing, sier Jensen.

- Vårt samfunn er helt annerledes enn det var for 100 og 200 år siden, og takk og lov for det. Det er en konsekvens av en utvikling som flertallet ønsket seg. Vi skal ikke holde fast i fortiden for å bli et lykkelig folk, men det skal ligge noen helt allmengyldige verdier i bunn, som gjelder helt uavhengig av hudfarge og tro, eller mangel på tro for den saks skyld.

For å illustrere poenget sitt viser Jensen til en artikkel i dagens Aftenposten der det fremkommer at det er helt vanlig med kjønnsdelt gym i den svenske skolen, mens det i Norge ikke er tilfelle.

— Og det er bra at vi i Norge ikke har kommet dit, men vi skal ikke akseptere en debatt om kjønnsdelt gym. Muslimske kvinner skal ikke holdes tilbake. Vi skal ikke akseptere kvinneundertrykking, sier Jensen.

Ikke redd for borgerlig uenighet

Kulturminister Hadia Tajik skriver i sitt tilsvar til Jon Hustads innlegg at hun mener at den norske modellen er truet, blant annet fra de som ikke har respekt for spillereglene i et velferdssamfunn som vårt.

«Men òg frå dei som vil byggje ned spleiselaget og gjere ansvaret for Noreg si framtid meir individuelt og mindre felles, slik som Christian Tybring-Gjedde og Framstegspartiet vil», skriver Tajik. — Det er igjen et forsøk på en tåpeliggjøring av en viktig diskusjon, som det er veldig mange som er opptatt av. Jeg hadde forventet litt mer av Tajik enn den typen flåserier. Frp har gått foran og tatt tak i disse debattene i 30 år, og hver gang har noen spilt rasismekortet, sier Jensen.

Christian Tybring-Gjedde mener at innvandring truer den norske kulturen, men han fikk lite gehør blant borgerlige opposisjonskolleger da han i et innlegg i Aftenposten skrev at den norske kulturarvenikke er «kulturelt bærekraftig» og vil forvritre på grunn av høy innvandring.

Det fikk blant annet Krfs kulturpolitiske talsmann, Øyvind Håbrekke, til å uttale at «det er lite sannsynlig at Krf går i regjering med Frp - retorikken til Tybring-Gjedde er en av grunnene til det», og at han ikke kjenner seg igjen i Tybring-Gjeddes polemikk.

Les også

Tybring-Gjedde (Frp) ikke beroliget av Tajiks hyllest til mors pinnekjøtt

— Jeg synes debatten om vi skal ta vare på norsk kultur eller ikke er for viktig til å frontes av innvandringsfiendtlige talsmenn som Tybring-Gjedde, sa Håbrekke. - Frykter du at denne debatten kan ødelegge for samarbeidsklimaet på borgerlig side, Siv Jensen?

— Nei. Det er en åpen og kjent sak at det er uenighet i en del spørsmål, blant annet innvandringspolitikken. Det er her velgerne må være bevisst. Man får ikke strengere innvandringspolitikk ved å ikke stemme på Frp. Og så synes jeg det er litt unødvendig å sette merkelapper på Tybring-Gjedde og andre fordi de tar debatten. Tybring-Gjedde har en like stor rett til å uttale seg som alle andre.

 1. Les også

  - Debatten er for viktig til å frontes av innvandringsfiendtlige talsmenn som Tybring-Gjedde

 2. Les også

  Det særeigne norske

 3. Les også

  Nå må Tajik også svare for at Oslo-dialekten «dævver»

 4. Les også

  Tybring-Gjedde ikke beroliget av at Tajik hyllet mors pinnekjøtt

 5. Les også

  Kulturarven sikres ikke over statsbudsjettet

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Lille speil på veggen der, hvem er norskest i landet her? | Helene Skjeggestad

 2. DEBATT

  Feil, feil og feil fra Tybring-Gjedde om FNs nye plattform for migrasjon

 3. POLITIKK

  Frp-profiler vil samarbeide med Sverigedemokraterna

 4. POLITIKK

  Frps Tybring-Gjedde én time etter angrepet: Sveriges statsminister må si unnskyld til folket for innvandringen

 5. VERDEN

  Svenske sosialdemokrater krangler om innvandring

 6. DEBATT

  Meninger: Kanskje Hadia Tajik kan gjøre en forskjell i innvandringsdebatten