Norge

Mener Borten Moe serverte en snikåpning til oljeutvinning i omstridte områder

Ola Borten Moe mener det er forsvarlig å åpne for oljeutvinning utenfor Lofoten, Vestrålen og Senja – men at han vil vente. SV sier oljen skal ligge.

Ola Borten Moe mener det er forsvarlig med oljeutvinning i det nordøstlige Barentshavet. Olsen Olav

 • Marie Melgård

– Jeg mener det er fullt ut forsvarlig å åpne opp for oljeutvinning i det nordøstlige Barentshavet, sa olje— og energiminister Borten Moe da han presenterte resultatet av kunnskapsinnhentingen fra det nordøstlige Norskehavet.

Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet, lar seg ikke overraske over Borten Moes utspill. Hun mener imidlertid han tar feil når han sier at det er forsvarlig å åpne opp havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Rådet fra Klif, Havforskningsinstituttet, direktoratet for naturforvaltning og Polarinstituttet er krystallklart: Disse områdene må ikke åpnes. Dette vet Borten Moe, men han velger å heve seg over det. Så nårhan sier det er forsvarlig, så mener han at det politisk forsvarlig, ikke naturfaglig forsvarlig. Han gjør en politisk avveining: han veier antall arbeidsplasser opp mot risikoen for naturen, og etter hans mening veierarbeidsplassene tyngst, sier Esmark.

Les også

Enige om å bore i Lofoten

Snikåpning

– Det er ikke lengre et spørsmål om, men når og til hvilke betingelser vi åpner disse områdene for oljevirksomhet, sa Moe, men han understreket at han ikke anbefalte åpning i dag.

Han anbefaler en gradvis tilnærming der industrien først tar i bruk områdene som allerede er åpnet sør for Lofoten. Borten Moe ser for seg at regjeringen vil åpne de tidligere omstridte områdene i Barentshavet og Jan Mayen før Lofoten, Vesterålen og Senja, ifølge NTB.

— Det han sier er at han vil åpne feltene litt nå og ta resten om fire år. Dette er en snikåpning, sier Esmark.

Ifølge VG forklarte Borten Moe at dette var hans eget syn – ikke Regjeringens.

— Jeg tror ikke Borten Moe har forskuttert for Regjeringens politikk. I både SV og Senterpartiets nåværende partiprogram står det at de ikke ønsker at disseområdene skal åpnes, og Arbeiderpartietsier en eventuell åpning må være kunnskapsbasert – og all kunnskap tilsier atområdene bør holdes stengt. Vi burde ha et permanent vern av områdene slik atvi kunne slippe å krangle om dette hvert annet år, sier Esmark.

SV: Oljen må ligge

SV på sin side gjør det helt klart at hvis de fortsetter i regjering etter stortingsvalget så vil ikke havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja bli åpnet for oljevirksomhet.

SVs energi- og miljøpolitiske talsmann Lars Egeland sier han ikke er imponert over antall arbeidsplasser som oljevirksomhet i havområdene utenfor Nord-Norge kan føre til.

– Satsing på fiskeriene vil kunne gi like mange arbeidsplasser, sier han.

Egeland mener rapporten ikke inneholder informasjon som tilsier at SV bør endre holdning til spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han viser til at det er kommet en ny rapport fra IEA som slår fast at en femdel av oljen vi vet om, ikke kan brukes.

– Den må ligge. Og vi bør la den ligge i våre mest sårbare områder, sier Egeland, som mener at en oljeutblåsing utenfor Lofoten vil kunne ødelegge hele kysten i løpet av 20 timer.

- Svik mot Nord-Norge

Uttalelsene fra Borten Moe møter jubel hos Frp - og irritasjon hos Krf.

– Oljerapporten fjerner enhver tvil. Nå må det åpnes for en massiv leteboring og utbygging av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Per Willy Amundsen (Frp) til NTB.

Amundsen mener debatten om oljevirksomhet i havområdet utenfor de nordlige fylkene nå må være over.

– Den eneste farbare vei er å åpne områdene for oljevirksomhet så snart som mulig, sier han til NTB.At olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) ikke vil åpne for oljevirksomhet utenfor Lofoten nå, er «et svik mot Nord-Norge og et knefall for den statsfinansierte miljøbevegelsen», ifølge Amundsen.

I en pressemelding skriver Krf at Norge har råd til å vente:

- KrF er skuffet over at Ola Borten Moe driver propaganda for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen. KrF mener Norge har råd til å vente med å åpne disse områdene. Mange nye og store oljefunn og høyt press i norsk økonomi gjør det unødvendig å gamble med de mest sårbare kystområdene vi har, uttaler energi- og miljøpolitisk talsmann i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SID

  LoVeSe-Debatten har holdt på siden før jeg ble født. På tide å lande, Arbeiderpartiet?

 2. POLITIKK

  MDG kaller Aps oljekompromiss-forslag «hjelpeløst» - Høyre anklager partiet for å snu ryggen til bransjen

 3. ØKONOMI

  Tidligere Statoil-topp anslår: Olje i Lofoten gir hver av oss 750 kroner

 4. MENINGER

  Er Arbeiderpartiet et miljøparti eller sinke?

 5. DEBATT

  Oljesøl kan gi varige skader på økosystem i havet

 6. POLITIKK

  Ap kan ta en «Erna-vri» og utsette konsekvensutredning på ubestemt tid