Norge

Å fatte det ufattelige

Det er ufattelig. Det er ikke til å gripe med forstanden. Men de indre smertene forteller oss hvilken tragedie som har rammet.

Sørgende etter tragedien på Utøya.Foto: Terje Bendiksby Foto: Bendiksby, Terje

 • Inge Eidsvåg

No er min hug still

etter bylgja slo.

Ørnane heim stig

med blodga klo.

Olav H. Hauge

Hvordan kunne det skje at en ungdom i Norge, med trygg oppvekst og med 13 års skolegang kunne ende som kaldblodig massemorder? Et sted på veien må det ha gått fryktelig galt. Var det kombinasjonen av en hatefull ideologi og voldelige dataspill som lokket Anders Behring Breivik over grensen? Er det sykdom eller ondskap? Så mange spørsmål, så få svar.

Ord blir til handling.

Denne tragedien minner oss om at ord ikke er «bare» ord. Hatefulle ord kan bli handling og lede til vold. Det var Hitlers propaganda som beredte grunnen for holocaust. To bilder gikk igjen i nazistenes tenkning om jødene, sigøynerne, de psykisk utviklingshemmete og de homofile. Det var bildene av hagebruk og legekunst. Liksom hagen må holdes fri for ugress og snyltevekster, slik må noen påta seg ansvaret for å holde menneskehagen ren og velpleid. Hitlers retorikk var ladet med ord som sykdom, infeksjon, skadedyr, forråtnelse, farsott, syfilis, pest, basiller, bakterier. «Oppdagelsen av det jødiske viruset», sa han til Himmler i 1942, «er en av de største revolusjoner som har skjedd i verden. Den strid vi fører i dag er av samme type som den Pasteur og Koch førte i det forrige århundre...Vi kommer bare til å gjenvinne helsen gjennom å likvidere jøden.» Hvis vi bytter ut «jøde» med «muslim», kunne dette ha vært skrevet av Breivik.

Renhetslengselen er livsfarlig, når vi snakker om menneskehagen. I den hagen tilhører vi alle én rase, den menneskelige.

Ansvar.

De som omtaler mennesker med en annen hudfarge eller annen religion som snyltere, parasitter og kriminelle, bidrar til å berede det jordsmonn som Breivik sugde næring fra. De som snakker hatefullt om innvandrerne i Norge, påtar seg et stort ansvar for at noen en dag kan oppmuntres til å gripe til våpen for å gjøre landet vårt «muslimfritt».

Våre politiske ledere, som har gjort en forbilledlig innsats disse dagene, har sagt at denne tragedien kan gi oss et bedre Norge. Jeg tror på det. Men det forutsetter at vi alle står opp og bekjemper rasisme og muslimhat. Det vil også være den beste måten å hedre minnet til alle de som døde. Det vil gi mening til meningsløsheten.

Jeg håper at de sørgemarkeringene som nå kommer, i større grad enn hittil vil speile det flerreligiøse og flerkulturelle Norge. Det var et slikt Norge mange AUF-ungdommer ga sitt liv for og som drapsmannen ville avskaffe. De skal ikke ha dødd forgjeves.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Nok en gang blir spørsmålet om en høyreekstrem terrorist er for syk til å stå til ansvar

 2. KRONIKK
  Publisert:

  Bli rasende!

 3. KRONIKK
  Publisert:

  Hatet fra Utøya lever fortsatt. Vi kan ikke lukke øynene.

 4. DEBATT
  Publisert:

  Radikaliserte personer kan lide av ubehandlet psykisk sykdom. Det må vi snakke mer om.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Nei, vi har ikke snakket nok om Anders Behring Breivik. Vi har nesten ikke snakket om ham i det hele tatt

 6. DEBATT
  Publisert:

  Det er nok nå, Sylvi Listhaug. Tenk på hvilke konsekvenser ordene dine kan få | Nicholas Wilkinson