Norge

De oransjes nye leder

Kong Willem-Alexander (46) er den nye generasjonen europeiske monarker. Men Nederlands kongehus er ikke helt som andre monarkier. På dronningdagen feirer nederlenderne at dronning Beatrix blir prinsesse og sønnen Willem-Alexander konge. Etter 123 år med regjerende dronninger får en mann oppgaven med å bli de oransjes frontfigur.

Daværende kronprinsesse Beatrix og mannen Claus med sin førstefødte prins Willem-Alexander i 1967. Nå blir han første konge på 123 år. AP

 • Ingeborg Moe
  Journalist

Mor og datter på slottsbalkongen etter at dronning Juliana har abdisert til fordel for datteren Beatrix 30. april 1980. FERRY VAN GROEN

Dronning Beatrix avla eden i Nieuwe Kerk i Amsterdam 30. april 1980. Nå er det sønnens tur. AP

I 2002 giftet prins Willem-Alexander seg med argentinske Máxima. Her med dronning Beatrix og prins Claus til stede. Máximas far var ikke til stede. Hans fortid under juntatiden i hjemlandet, gjorde ekteskapet kontroversielt. Nå er Máxima kongefamiliens mest populære. Faren kommer heller ikke til å være til stede når hun blir dronning. PAUL VREEKER

Den nye kongefamilien: Det nye kongeparet med døtrene Catharina-Amalia (9), som nå blir tronarving, Alexia (7) og Ariane (6). MICHAEL KOOREN

Idet moren abdiserer og skriver under de formelle dokumentene, har Nederland fått ny monark: kong Willem-Alexander. Han har selv sagt at han ikke ønsker å bli et nummer i rekken, som kuene i fjøset, og altså ikke en Willem den fjerde. Hele navnet skal med. Men hvordan folk tiltaler han, er han visstnok heller ikke så opptatt av: "Jeg er ingen protokoll-fetisjist", sa han i et tv-intervju som en av tre nederlendere så for en uke siden.

Festdag

 1. april, dronningdagen, er nederlendernes festdag, en fridag som brukes til å feire og feste. Slik blir det også i år. Det starter med dronning Beatrix' abdikasjon og fortsetter med edsavleggelse og innsettelse av sønnen Willem-Alexander som ny konge. Heretter er det den nye kongens bursdag, 27. april, som blir ny festdag.

Historiker og ekspolitiker Coos Huijsen, som har skrevet flere bøker om kongehuset, mener det nederlandske monarkiet skiller seg fra de andre europeiske kongehusene. Han sier at monarkiet er sterkt knyttet til huset Oranien-Nassau, som Beatrix og familien tilhører, en familie som har hatt stor innflytelse i Nederlands historie.

Slik har det vært siden den første Willem av Oranien ledet opprøret mot spanjolene 1568. Familien fungerte som stattholdere i perioden Nederland var republikk, og ble monarker da Nederland ble monarki for 200 år siden. Oranien var i utgangspunktet et fyrstedømme i Provence i Frankrike, men navnet og slekten har altså blitt uløselig knyttet til Nederland. På nederlandsk er husets navnet Oranje – som fargen oransje.

Presidentaktig

Det er også denne fargen, og ikke fargene i flagget, som vil prege Amsterdam i morgen.

Det som skjedde i Norge i 1905, da man trengte en ny konge og valgte den danske prins Carl til norsk kong Haakon, kunne aldri skjedd i Nederland, mener Coos Huijsen. Til det er den nederlandske staten altfor sterkt knyttet til én bestemt familie, huset Oranien-Nassau.

— I Holland har vi et mer republikansk kongehus, de er mer presidentaktige. Det skyldes nok at vi har vært republikk, sier Coos Huijsen til Aftenposten.

Monarkene blir ikke kronet når de tar over oppgaven, de blir innsatt.

Må bevise

At det er blitt tradisjon at monarken abdiserer når hun er blitt gammel, kan også forklares med dette, mener han.

— Det betyr at den nye kongen har noe å bevise. Det samme gjaldt hans forgjengere. Da dronning Wilhelmina ble innsatt, sa man "men hun er jo bare en jente". Da Beatrix ble dronning, sa man "men er hun like grei som sin mor", og nå spør man om den nye kongen har samme verdighet som sin mor.

Den nederlandske monarkens politiske rolle er blitt endret noe. Før hadde hun en sentral rolle når en ny regjering skulle dannes. I fjor var første gang hun ikke initierte denne prosessen. Men det er fortsatt monarken som utpeker og gir avskjed til statsråder, og kongen vil fortsette å ha jevnlige møter med statsministeren.

Opp gjennom historien har familien hatt politisk innflytelse på mange måter, både formelt og uformelt gjennom å pleie kontakt med viktige internasjonale aktører og med sin rolle som landets ansikt utad.

Du kan ha en meningsfull rolle som konge selv om du ikke har en formell rolle i regjeringsdannelsen, har kronprins Willem-Alexander selv sagt om den saken.

Prins pils

Den nye kongen, Willem-Alexander, sier at han vil være en konge for det 21. århundre, men ønsker også å markere kontinuitet. Han regnes som en mer tilbakelent og avslappet type enn moren. I studenttiden fikk han tilnavnet "Prins pils". Moren Beatrix og bestemoren Juliana hadde levd et adskillig mer skjermet liv enn det den nye tronarvingen gjorde i sine studentdager i Leiden. Dette kom også i avisene.

Men kongefamilien er populær i folket, tross enkelte skandaler, og spesielt den kommende dronningen, argentinske Máxima har tatt folket med storm.

Det er imidlertid også en republikansk bevegelse i landet, som muligens kommer til å vise seg frem under innsettelsesdagen. Det har allerede kommet krav om at lønnen til kongen bør kuttes.

Da Beatrix ble dronning i 1980, var det voldelige demonstrasjoner fra husokkupanter. Det er ikke ventet at det vil skje i morgen. Men det er blitt debatt om prislappen på feiringen og ikke minst kvaliteten på en nyskrevet sang som skal synges til ære for den nye kongen. Kritikere mener den hadde passet bedre i Melodi Grand Prix.

Førstemann ut

46 år gamle Willem-Alexander blir førstemann ut i en ny generasjon europeiske monarker. Europas kronprinspar, også det norske, kommer til å være til stede når den nye kongen innsettes.

Moren Beatrix, som nå blir pensjonist med prinsessetittel. Selv om abdikasjon og innsettelse er tradisjon i Nederland, er det likevel en svært viktig begivenhet, påpeker forfatter Coos Huijsen:

— Et tronskifte er viktig. Det er et spørsmål om verdighet og symbolikk. Beatrix' avgang markerer slutten på en æra.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Norske kongelige på plass for å feire prins Charles

 2. KULTUR

  Ny, norsk biografi om dronning Elizabeth: – At hun er følelsesløs, tror jeg overhodet ikke stemmer

 3. OSLOBY

  Folket hyllet kongeparet – feiret med 5000 kroneis

 4. VERDEN

  Dronning Beatrix prøvde og feilet for 25 år siden. Tirsdag klarte sønnen å be den tidligere kolonien om unnskyldning.

 5. NORGE

  Kongeparet fortsatte bursdagsfeiringen til sjøs

 6. NORGE

  Dette koster den kongelige bursdagsfesten