Veien der en mann ble tatt av skred, var først stengt. Da den ble åpnet igjen, gikk raset.

Nå beklager politiet.

Et av rasene gikk over fylkesvei 451

En mann i 50-årene er fortsatt savnet og søkes nå etter med miniubåt etter at han kjørte inn i et av jordrasene i Jølster i Sogn og Fjordane tirsdag. Jordrasene har gjort store skader. 150 personer ble evakuert, men er nå gjort rede for.

Nå bekrefter lensmann Dag Fiske i Sunnfjord overfor NRK at veien der den savnede mannen kjørte, først ble stengt under uværet, i samråd mellom geolog og politi.

Noen timer senere ble fylkesvei 451 på sørsiden av Jølstravatnet åpnet igjen da politiet likevel bestemte seg for å slippe gjennom trafikk. Så skjedde ulykken.

– Det ble vurdert at veien kunne åpnes for at personer som bodde på veistrekningen mellom Vassenden og Skei, kunne kjøre ut av området, opplyser politiet i en pressemelding torsdag kveld.

Politiet beklager

Lensmann Dag Fiske bekrefter at en geolog hadde kjørt veien og gitt tilbakemelding om at den var trygg så langt han kunne vurdere.

– Da laget vi en midlertidig åpning for folk som ikke hørte til på Vassenden. Det ble åpnet, og trafikken gikk derifra. Da skjedde ulykken, sier Fiske.

Mannen er fortsatt ikke funnet og antatt omkommet. Politiet har gjort søk både fra luften og fra båt for å finne mannen.

Nå beklager politiet.

– En rakk ikke tidsnok å innføre nødvendige tiltak ved å stenge veien på nytt. Utfallet av at veien ble åpnet, fikk et svært tragisk utfall, noe som en beklager sterkt, sier han, sier lensmann Dag Fiske i en pressemelding.

Les også

Jølsters 15-årslag jublet for avansement i Norway Cup. Så ble det helt stille.

Svikt i kommunikasjon vanskeligst

Politiet forklarer at kommunikasjon var hovedproblemet under rasene i Jølster og at det sviktende mobilnettet gjorde det vanskelig å kartlegge hvor folk var.

I en pressekonferanse torsdag kveld fortalte både politiet, rådmann Ellen Jensen og ordfører Oddmund Klakegg om svært krevende arbeidsforhold i Jølster og Førde tirsdag. De fortalte om helikoptre og redningspersonell som ikke kom inn i området på grunn av været og om fortvilte beboere som ringte ned politiet og etterlyste sine kjære fordi de ikke kom gjennom mobilnettet.

– All kommunikasjon foregikk via nødnettet. Vi hadde ingen kommunikasjon med brannvesenet i Vassenden, sa rådmann Ellen Jensen.

Også lensmannen bekreftet at kommunikasjonen var hovedproblemet.

– Vi brukte mye tid og ressurser på å kartlegge hvor folk var, sa lensmann Dag Fiske.