Salafister: Vi er uskyldige i volden i Libanon

En person ble drept og flere enn 25 såret da rasende demonstranter etter Fredagsbønnen sloss mot politiet, tente på to amerikanske restauranter og knuste vinduer i byens rådhus.

Provokatører som arbeider for Libanons hemmelige tjenester sto bak de voldelige opptøyene, hevder baker, imam og geværmann Abu Barak, en av salafistenes ledere i den nordlibanesiske byen Tripoli.
  • Jørgen Lohne

— Vi kjenner til bøllene som gjorde dette. De er provokatører som også tidligere har utført skitne oppdrag for Libanons hemmelige tjenester. Tydeligvis var hensikten denne gang å stille oss i et dårlig lys, sier Abu Barak, og kjører et fat med flate brød inn i ovnen.

Den middels høye og relativt spedbygde 39-åringen driver til daglig sitt lille bakeri på Syria-gaten i denne konfliktfylte, nordlibanesiske byen. Men for bare noen uker siden byttet salafistlederen ut kjevlet mot geværet, under det foreløpig siste blodige slaget sunnimuslimer har utkjempet mot alawitter i bydelen Jabal Mohsen, bare noen titall meter unna.

Abu Barak bekrefter det et øyenvitne allerede har fortalt meg: Med skarpskyttergevær drepte han egenhendig to alawittiske krigere i kampene som raste for mindre enn en måned siden.

- Jeg skjøt på en til, men han overlevde, forteller han, tilsynelatende uberørt. Da jeg møtte krigeren sist, i april, var han mindre snakkesalig. Nå har han lagt forsiktigheten til side.

De to gruppene har tatt klar stilling på hver sin side i den blodige konflikten i Syria. Kampene som skjer med Syria-gaten som frontlinje, er det klareste eksempel på faren som foreligger for at borgerkrigeni nabolandet kan komme til å sette også lille Libanon i brann.

Protest

Når han ikke er baker eller sjef for en væpnet kampgruppe med kalasjnikover og granater, er Abu Barak åndelig overhode i en moské der fundamentalistiske sunnimuslimer, salafister, kommer for å be. Men han ledet ikke bønnen denne fredagen:

- Vi ville demonstrere samlet, og dermed gikk "alle" sunnimuslimer i byen til den store Mansouri-moskeen. Den geistlige som ledet vår bønn, oppfordret ikke til vold, og vi hadde heller ikke slike planer. Vi ville kun brenne et amerikansk flagg.

Kanskje fordi Abu Barak merker at jeg tviler litt på fremstillingen, forteller han hvordan han ble overbevist om at det er feil å bruke slike virkemidler som ble benyttet i opptøyene fredag:

— Restauranten KFC her i Tripoli, som ble brent fredag, er blitt ødelagt en gang før. Av meg. Jeg sprengte den i 2003, i protest mot USAs krigføring i Afghanistan og Irak. Først da jeg sto foran dommeren og fikk min fengselsstraff, innså jeg at jeg hadde brakt skam over islam med denne voldshandlingen, som ikke kunne forsvares.

Konspirasjon

- Hvordan påvirker sammenstøtene fredag faren for nye, blodige kamper mellom dere og alawittene?

— Det er klart dette øker spenningen dramatisk. Det blir nok ikke lenge til neste slag.

- Hvorfor er dere så imot Pavens besøk? Benedikt XVI sier jo han kommer som en "pilegrim for fred"?

— Det ligger noe bak dette besøket, ikke minst tror vi det har sammenheng med konflikten i Syria. Dessuten er vi skuffet over at han ikke møter noen som representerer oss. Når paven er reist, frykter vi at det kommer til å skje noe svært alvorlig i Libanon. Og at det er vi salafister og andre sunnier som kommer til å bli rammet.

Ungdomsmøte

Abu Barak gir her uttrykk for en oppfatning som ikke er svært utbredt i Libanon om dagen. Pavens besøk er populært, også blant muslimer.

Hans Hellighet møtte i går landets president og statsminister. Også samvær med representanter for Libanons ungdom sto på den 85 år gamle kirkelederens program. - Det er helt fantastisk at han er her! nesten jublet 25 år gamle Rita Chemaly, som i går var på vei til samlingen uten billett.

— Paven er den viktigste person i verden, han representerer jo Jesus Kristus, sa den unge maronitten til Aftenposten, idet hun tok fatt på en snau times spasertur i oppoverbakke, med håp om å få et glimt av sitt religiøse overhode. Også mange andre gikk på sine ben fra byen Jounieh til det kjente valfartsstedet Harissa, fjellandsbyen 650 meter over havet, der Paven befant seg.

Støtte

Benedikt XVI berømmet i går Libanons religiøse grupper for deres evne til sameksistens.

Besøket i Libanon oppleves også som etterlengtet støtte til alle Midtøstens kristne, som blir mer og mer marginalisert. Ikke minst den kristne minoriteten i det borgerkrigsherjede Syria har nok sterkt behov for å få bekreftet at den ikke er glemt.

Paven holder i dag stor utendørs messe i Beirut.

På vei mot fjelltoppen med håp om å møte paven, fra h.: Rita Chemaly, Ritiana Korkmaz, Cynthia Chemaly og Raghida Korkmaz.

— Benghazi-angrepet var hevn for drapAl-Qaida oppfordret fra sin sterkeste base i Jemen i går muslimer verden over om å drepe amerikanske diplomater i protest mot filmen "Muslimenes uskyld".

Samtidig erklærte ledelsen i terrornettverket at det dødelige angrepet mot USAs konsulat i Benghazi tirsdag, aksjonen som fikk stor oppmerksomhet og dermed bidro til å sette proteststormen i gang, ikke var rettet mot filmen, melder NTB/AFP. Anslaget der USAs ambassadør og tre andre diplomater ble drept, var derimot hevn for drapet på Abu Yahya al-Libi, Al-Qaidas libysk-fødte nestleder.

Roligere?

Egyptiske myndigheter drev i går standhaftige demonstranter i Kairo tilbake fra den amerikanske ambassaden. Muslimer demonstrerte også i Sydney, Australia.

Ellers var det i går kveld bare meldt om få tilfelle av uroligheter i forbindelse med en film som svært mange muslimer, ikke bare voldelige ekstremister, må oppfatte som svært forhånende og blasfemisk.

Libanon er så langt rammet ved dødelige sammenstøt i Tripoli samt mindre oppløp i en flyktningeleir i den sørlige byen Saida, begge etter fredagsbønnen.

Den sterkt USA-fiendtlige sjiabevegelsen Hizbollah har så langt holdt seg i ro, men vil i protest mot filmen demonstrere ved den amerikanske ambassade i morgen kveld, får Aftenposten opplyst.

- Ved å vente ett helt døgn etter at Paven har forlatt landet, unngår Hizbollah å provosere sine mange kristne allierte i Libanon, sier en kilde som kjenner godt til lederskapet i den mektige, sjiamuslimske grupperingen.

jl@ap.no